Skattesmäll utan verklighet

Det jag vänder mig emot i deras debattartikel är just själva ordet skattesmäll. För vad menar man med just det ordet? Skriver Robert Skoglund (S).

Det jag vänder mig emot i deras debattartikel är just själva ordet skattesmäll. För vad menar man med just det ordet? Skriver Robert Skoglund (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-08-21 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Svenskt Näringsliv med fleras debattartikel (17/8) om den ”skattesmäll” som väntar den som fortsätter att jobba efter pensionen.

Det jag vänder mig emot i deras debattartikel är just själva ordet skattesmäll. För vad menar man med just det ordet? Jag tolkar det som ett straff för att du vill jobba fast du gått i pension. För vad är det vi pratar om som skall komma som en smäll? Jo det är en statlig skatt som du måste betala om du tjänar mer än 48.000kr i månaden. Det betyder att tjänar du 49.000kr skall du betala 20 procent på den extra tusenlappen. Det blir 200kr mer. 

Det ligger i vår linje att man betalar skatt efter sin förmåga. Det är så vi omfördelar våra gemensamma resurser. Ett solidariskt samhälle helt enkelt. 

Jag antar det inte är så många som har den pensionen att man skulle ”drabbas” av detta. Det är väl snarare så att vi har en del människor som har en låg pension som skulle behöva höjas. Vilket vi socialdemokrater har gjort under denna mandatperiod och ämnar fortsätta det arbetet.

Sen kan jag tycka att förslaget man har i sin debattartikel är okej. Man borde väl kunna skjuta upp uttaget av tjänstepension till senare om man nu har så hög pension. Jag tycker dock att organisationen Svenskt Näringsliv inte borde använda ett så svulstigt ord som skattesmäll. För det är väl ändå så att skatt går till vårt gemensamma samhälle? Även om nu organisationen sagt att ”vad fan får jag för pengarna” som den tidigare ordföranden Leif Östling sa.