Skattepengar till vinstdrivande skolkoncerner

Det är inte acceptabelt att skattemiljoner förs över till dessa skolkoncerner och att det samtidigt delas ut vinster till aktieägare. Skriver Ola Nordqvist.

Det är inte acceptabelt att skattemiljoner förs över till dessa skolkoncerner och att det samtidigt delas ut vinster till aktieägare. Skriver Ola Nordqvist.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Insändare2020-12-14 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolsystemet i Sverige är på väg att rasa ihop. Gymnasieläraren Filippa Mannerheim skrev i Expressen; 
"Det är dags att ta tillbaka skattemiljonerna till det svenska folket och det är dags att gå samman över partigränserna och stoppa aktiebolagens expansion". Det delas ut glädjebetyg för att konkurrera på marknaden, lärarlöner pressas genom undantag på lärarlegitimationer. Det är inte acceptabelt att skattemiljoner förs över till dessa skolkoncerner och att det samtidigt delas ut vinster till aktieägare. Detta bidrar till en stark segregering av hela skolsystemet.

Höjden av detta var hemligstämplade av statistik för enskilda skolor. Detta måste vara transparant då skolan är finansierad av medborgarna i landet och då ska vi också ha insyn och inflytande för att kunna hantera det fria skolvalet. Det är också dags att få skolkoncernerna att ta ansvar för alla elever, även de som har speciella behov. Det kommer då att innebära att det blir svårare att skrapa ihop lättförtjänta pengar. 

Det senaste exemplet på denna expansion är att riskkapitalbolaget Paradigm capitals med säte i Luxemburg köpt Internationella engelska skolan. Grundaren av bolaget vill jobba långsiktigt för att det ska bli "klirr i kassan". Nu är det dags för politiken att sätta stopp för att skattemedel förs över till dessa vinstdrivande företag för att istället öka kvalitén i den offentligt drivna skolan.