Skärp er banker – inga lån till fossilbolag!

Klimatgruppen hos Naturskyddsföreningen i Katrineholm kräver att bankerna slutar att låna ut pengar till fossila bolag. På bilden ses Värtaverket i Hjorthagen, Stockholm, där kolet fasades ut i april 2020.

Klimatgruppen hos Naturskyddsföreningen i Katrineholm kräver att bankerna slutar att låna ut pengar till fossila bolag. På bilden ses Värtaverket i Hjorthagen, Stockholm, där kolet fasades ut i april 2020.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-03-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den globala och lokala klimatkampen har självklart dämpats under det senaste årets viruspandemi men vi fortsätter inom dess begränsning. Lokalt har Klimatgruppen haft skodemonstrationer (i stället för människosamling) flera lördagar på centrala platser i Katrineholm, fortsatta kontakter med kommunen för info och, förhoppningsvis, påverkan genom möten, insändare och aktioner. 

På fredag 19 mars uppmanar Fridays for future till globala aktioner för klimatet, vilka vi deltar i. Denna gång riktar vi oss till storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Danske bank med kraven att dessa ska sluta investera i och låna ut sina miljarder till fossila bolag (olja, kol, gas). Det handlar om 450 miljarder kronor, som skulle kunnat användas till miljö/klimatsatsningar enlig Fair Finance Guide och BankTrack i en ny rapport för tiden 2016–2020.

SEB och Nordea sticker ut värst följt av Danske Bank och Swedbank. Bankerna stöder bland annat företag som utvecklat ny kolkraft, borrar efter olja i Arktis eller använder utvinningsmetoder med särskilt hög klimat- och miljöpåverkan som utvinning av oljesand och fracking. SEB har exempelvis gett miljarder i lån till tyska kraft- och kolgruvebolaget RWE och till världens största exportör av kol, det schweiziska kolgruvebolaget Glencore, som kopplas till bland annat penningtvätt, korruption och skatteflykt. 

I jämförelse med de andra bankerna har Handelsbanken en förhållandevis liten utlåning till fossilbolag och har rensat bort de som inte har omställningsplaner i linje med Parisavtalet ur sina fonder (ett liknande beslut togs nyligen av Swedbank). (Källa: naturskyddsforeningen.se) 

  Vi uppmanar alla bankkunder att mejla till sin bank och protestera mot att deras pengar används till att förstöra klimatet! 

  Vi uppmanar alla bankledningar/ägare att snarast avveckla alla affärer med fossilindustrin!