Sjukvården behöver prova nya grepp

Friska kontroller och annat som inte kräver sjukhusmiljö skulle kunna göras i en frisk miljö utanför vårdens lokaler.  Skriver signatur Maria J Björklund, leg. Sjuksköterska.

Friska kontroller och annat som inte kräver sjukhusmiljö skulle kunna göras i en frisk miljö utanför vårdens lokaler. Skriver signatur Maria J Björklund, leg. Sjuksköterska.

Foto: TT

Insändare2020-12-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Coronatid ökar vårdens arbetsbelastning drastiskt, likaså vårdskulden. Alla kämpar på för att lösa den akuta situationen. Enligt en sammanställning från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala arbetade vårdpersonal 1.5 miljoner övertidstimmar perioden januari-oktober detta år. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 200.000 timmar. Vårdpersonal var alltså belastad av många övertidstimmar redan innan coronapandemin. 

Det finns varken vaccin, medicin eller quick-fix-lösningar mot personalens uttröttning och utmattning. Vi måste lista ut i vilken ända sjukvårdpersonal kan avlastas. 

Måste den vanliga vårdapparaten hantera alla ärenden? 

Idag ringer man till vårdcentral och tar sig dit för allt från vaxpropp, vaccinering, hudförändring, hörseltest, årskontroll, hälsokontroll till åkommor som behöver en vårdinsats samma dag. Till sjukhuset går man för vissa rutinkontroller. Men måste man ta sig till sjukan för friska kontroller?

Friska kontroller och annat som inte kräver sjukhusmiljö skulle kunna göras i en frisk miljö utanför vårdens lokaler. Organisation och samordning skulle kunna skötas av andra aktörer med vana av effektiva kundflöden och modern teknik. Där man på köpet kan få kontinuerligt stöd för goda levnadsvanor av yrkesgrupper som blivit godkända och kvalitetssäkrade av vården. 

Förkortningen B.C för vanligtvis tankarna till tideräkningen före Kristi födelse. Den tid som nu skakar om oss alla kanske leder till en ny tideräkning: B:C Before Corona och A.C After Corona. 

Vårdpersonalen måste avlastas. Nu.