Signalvärdet med munskydd

Så vänner, håll i och håll ut, använda alltid munskydd och tänk på din näste. Skriver Joha Frondelius, gruppledare (KD) Region Sörmland.

Så vänner, håll i och håll ut, använda alltid munskydd och tänk på din näste. Skriver Joha Frondelius, gruppledare (KD) Region Sörmland.

Foto: Erik Simander/TT

Insändare2021-03-17 05:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmland går nu in i en tredje våg av covid-19 där den brittiska mutationen börjar ta över smittspridningen. Studier visar att den brittiska mutationen är betydligt mer smittsammare och det går snabbt när smittan tar sig in. Vi står inför en allvarlig situation där vi behöver ta till allt för att bromsa smittspridningen. 

Munskydd rekommenderas numera på kollektivtrafiken och andra platser där det kan uppstå trängsel, vi från Kristdemokraterna har länge lyft frågan gällande munskydd och anser att det borde vara en självklarhet att använda i alla offentliga miljöer och en lagstadgad åtgärd. Det finns nu så många exempel på studier som visar att munskydd för allmänheten minskar spridningen av covid-19, även om de var för sig inte är fullständiga bevis eller kan verka som enstaka anekdoter. Det står klart att munskydd inomhus vid nära kontakter är effektiv. Dessutom ger det ett signalvärde, att vi vet att det pågår en pandemi och alla måste iaktta försiktighet. 

Samtidigt som det är viktigt att fortsätta hålla i alla restriktioner. Agerar vi rätt nu, finns det goda chanser till att den tredje vågen inte blir så pass kraftig som man nu befarar. 

Så vänner, håll i och håll ut, använda alltid munskydd och tänk på din näste.