Satsa på utbildning i Katrineholms kommun!

Dessutom påverkas nästan ofelbart arbetsmiljön negativt vid besparingar. Skriver Bo Sundahl
Lärarförbundet.

Dessutom påverkas nästan ofelbart arbetsmiljön negativt vid besparingar. Skriver Bo Sundahl Lärarförbundet.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2020-06-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lärarförbundet ser med stor oro på det planeringsdirektiv som vi blev informerade om på Cesam (Central samverkan) 26 maj. Direktivet är ett led i budgetarbetet inför 2021. Enligt föredragande baseras det på ett ”värstascenario” utifrån ett fallande skatteunderlag på ca 61 milj kr som en följd av Coronakrisen.

Ingen vet förstås om prognoserna håller, hur länge pandemin ska fortsätta, hur mycket mer pengar staten kommer att skjuta till, hur snabbt hjulen kan börja rulla etc. 

Vid mötet framkom att en åtgärd var att kompensera för lönekostnadsökningar med en lägre procentsats (2%) än tidigare planlagt (2,4%). Vad värre är, samtliga förvaltningar utom Vård och omsorg (lätt att förstå) får ett effektiviseringskrav som motsvarar just lönekostnadsökningen. I Bildningsförvaltningen gör det ett sparkrav på 13,55 miljoner, inom Viadidakt blir det en miljon. Det innebär, om det blir verklighet, att lärares och skolledares eventuella löneökningar får betalas med det man väljer att kalla effektiviseringar. Lärarförbundet vill istället benämna det stora åtstramningar, särskilt sett i ljuset av tidigare genomförda åtgärder, vilka även de inneburit negativ arbetsmiljöpåverkan. 

Samtidigt som vi nås av detta, ska vi inom kort möta arbetsgivaren för att tala rekryterande löner utifrån vårt avtal, HÖK 18. Det blir förmodligen inga lätta sittningar med mungiporna i högläge. Dessutom påverkas nästan ofelbart arbetsmiljön negativt vid besparingar. Hur det blir med skolresultaten för våra elever blir inte svårt att räkna ut om allt färre behöriga lärare väljer Katrineholm.

Slutligen vill vi uppmana våra lokala politiker att ta vår oro på allvar och att göra omprövningar som innebär att man prioriterar barn och ungdomar högst i valet mellan kvalitativ utbildning och annat. Utbildning har alltid varit och kommer alltid att vara avgörande för hur ljus framtiden kommer se ut.