Satsa på oss ungdomar – vi är framtiden, inte ni

I höstas skickade flera elever på Europaskolan in ett medborgarförslag eftersom de ville ha fler resor på busskortet. Flens kommun tyckte att det skulle bli för dyrt, och avslog förslaget.

I höstas skickade flera elever på Europaskolan in ett medborgarförslag eftersom de ville ha fler resor på busskortet. Flens kommun tyckte att det skulle bli för dyrt, och avslog förslaget.

Foto: Jens Worning

Insändare2023-02-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hösten skrev tidningen om att elever på Europaskolan i Malmköping lämnat in ett medborgarförslag där de ville ha fler resor på busskorten, men Flens kommun avslog förslaget eftersom det skulle bli för dyrt.

Det kanske är lätt som politiker och sitta i stadshuset och tänka att några ungdomar från Europaskolan är väl inget att höja på ögonbrynen för, vi vinkar av dom med ett enkelt svar i tidningen om att det är för dyrt med fyra resor per dag och resor även under helger och lov.

Det man som politiker kanske inte tänker på är att om fyra år är det val igen och då är det vi som röstar. Vi kan lova att man inte vinner många röster från förstagångsväljare från Europaskolan när man gör allt för att göra livet så jobbigt som möjligt för oss som väljer att inte gå i Flen. 

Man börjar med att stänga ner en fullt fungerande skola i Malmköping för att bussa alla till Flen. När sedan Europaskolan kommer och räddar oss från idiotin gör man allt för att göra det eländigt för oss elever. Man ger inte ut busskort och erbjuder inte skolskjuts, byter tidtabell utan att förvarna, eller som nu, bara viftar bort ett konkret förslag från målmedvetna ungdomar. 

Vi ungdomar är framtiden, det är vi som kommer ta över era jobb och ställa till rätta alla dumma beslut. Det kanske är vi som kommer lösa världsproblemen och klimatkrisen ni äldre har ställt till med. Att inte satsa på oss ungdomar är att skjuta sig själv i foten. 

Vi är framtiden, inte ni. Att inte ge oss så bra förutsättningar som möjligt till att utbilda oss, vidga våra vyer, sporta, vara med i föreningar eller kunna ta del av det Flens kommun har att erbjuda är sån idioti. Ni visar att vi ungdomar inte kan påverka i en demokrati, att vår röst inte spelar någon roll och att ni överhuvudtaget inte bryr er om oss ungdomar som har valt att gå på en annan skola. Vi är tacksamma för Europaskolan, som låter oss slippa pendla till Flen varje morgon och erbjuder utbildning som gör att elever boendes i Flen väljer att åka till Malmköping.