Samverkan mellan apoteken är bäst

Apotek på nätet och de fysiska måste samabeta för att hela Sverige ska fungera, skriver kristdemokraterna Peter Kullgren och Pia Steensland.

Apotek på nätet och de fysiska måste samabeta för att hela Sverige ska fungera, skriver kristdemokraterna Peter Kullgren och Pia Steensland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-01-20 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Glesbygdsstöd för apotek har spelat ut sin roll publicerad den 3 januari. För drygt tio år sedan vara det svårt att köpa huvudvärkstabletter eller andra läkemedel på kvällar och helger. Apoteken var stängda. Kristdemokraternas medicin för att råda bot på problemet var omregleringen av apoteksmarknaden. 

Det var ett framgångsrikt recept. I dag tar vi för givet att receptfria läkemedel kan köpas i livsmedelsbutiken eller på bensinmacken. Antalet apotek har också ökat. Öppettiderna är generösa och personalen välutbildad. I glesbygden är dock antalet apotek oförändrat och öppettiderna är begränsade. Det vill vi ändra på.

För till skillnad mot Björn Thorngren, vd och grundare Meds.se, anser vi kristdemokrater inte att nätapoteken fullt ut kan ersätta de fysiska apoteken. Nätapoteken är ett utmärkt komplement och deras förutsättningar kan också behöva stärkas. Men de passar inte alla. 

För många, inte minst äldre, känns det tryggare att besöka ett apotek för att under en stund med social kontakt få råd kring läkemedel och egenvård. Denna trygghet vill vi värna.

För att öka antalet apotek även i glesbygden kan det så kallade glesbygdsstödet behöva justeras. Men vi vill framför allt tillåta farmaceutisk närvaro via distans. Tillsammans med en apotekstekniker på plats skapas då en patientsäker recepthantering och öppettiderna kan utökas. Förslaget öppnar också möjlighet för samverkan mellan nätapotek och mindre fysiska apotek. Hela Sverige ska fungera – apotek i glesbygd är en bärande del!