Samarbete är nyckeln till ökad återvinning

Barbro K skriver i en insändare ”Skärpning, kommunen och KFAB – allt är inte FTI:s fel”, det tackar vi för. I repliken ” Det måste bli bättre ordning på avfall och insamling” kan vi bara hålla med.

Insändare2018-03-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är världsledande på återvinning. Det beror på att hushållen tycker att det är viktigt att lämna in förpackningar och tidningar. Men det beror också på ett väl utbyggt nät av återvinningsstationer. Vi vill öka återvinningen ytterligare med 2 000 nya stationer i landet. För Katrineholms kommun som helhet innebär det 5 nya återvinningstationer utöver de 15 som redan finns idag.

En ny Sifo-undersökning visar att 76 procent av svenska folket är nöjda eller mycket nöjda med möjligheten att återvinna förpackningar. Nära 8 av 10 tycker att återvinningsstationerna är tillgängliga och är lätta att använda.

Trots att återvinningen har starkt folkligt stöd har regeringen valt att göra om systemet. Förslaget är inte känt i detalj ännu, men i regeringspromemorian föreslogs att insamling av förpackningar och tidningar ska ske i 100 procent av alla fastigheter. Konsekvensen blir att det ska byggas återvinningsrum och införskaffas nya kärl i varje hyreshus, bostadsrätt, villa och fritidshus i hela Sverige. Förslaget kostar hela 9,1 miljarder kronor, vilket slår direkt mot hushållen. Trots att kostnaderna ökar finns inga bevis att förslaget leder till ökad miljönytta. (Produktions- och tillverkningskostnader läggs alltid på konsumentvarors pris i butik).

Vi föreslår istället att Sverige utvecklar dagens väl fungerande system med höga återvinningsnivåer. Vi vill bygga ut infrastrukturen för att fler hushåll ska få en bostadsnära tjänst. Det viktiga är att vi minskar mängden förpackningar i hushållsavfallet.

Vårt förslag leder till ökad tillgänglighet. Minst 75 procent av befolkningen utanför tätorter ska ha maximalt 5 minuters färdtid (motsvarande cirka 5 kilometer) till en återvinningsstation. I tätorter med mindre än 3 000 invånare ska det finnas minst en återvinningsstation och i tätorter med mer än 3 000 invånare ska minst 75 procent av befolkningen ha maximalt 5 minuters promenadavstånd (motsvarande cirka 400 meter) till en återvinningsstation.

Vi vill förbättra dagens system genom höjd servicenivå och utvecklad medborgardialog.

Samarbete är nyckeln till ökad återvinning, därför har vi sträckt vi ut handen till kommuner och regering med vårt förslag. Vi kan nå samma ambition som regeringen har, men till en betydligt lägre kostnad. Skillnaden är att vi vill utveckla ett system som fungerar väl och som har stort folkligt stöd.

Kent Carlsson

Vd för Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen.