Så skriver en AI-robot om Katrineholm

"Det finns en stolthet i att komma från Katrineholm", skriver AI-roboten på uppdrag av Hans Hassle. (Arkivbilder)

"Det finns en stolthet i att komma från Katrineholm", skriver AI-roboten på uppdrag av Hans Hassle. (Arkivbilder)

Foto: Rebecka Jonsson/Emmelie Haglund

Insändare2023-04-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bad AI-roboten, ChatGpt att skriva en text om Katrineholm som Sveriges tråkigaste stad. Här är en möjlig monolog:

"Vad är egentligen en tråkig stad? En stad utan liv, utan rörelse, utan någonting som gör den värd att besöka. Så har jag hört att många beskriver min hemstad, Katrineholm. Sveriges tråkigaste stad. Och jag kan förstå varför vissa skulle säga det. Visst, vi har ingen storstadspuls eller kända landmärken, inga stora industrier eller huvudkontor för multinationella företag. Men betyder det verkligen att det inte finns något här att uppleva eller att uppskatta?

För mig handlar Katrineholm om någonting annat. Om att ha nära till naturen, att kunna andas frisk luft och vandra genom gröna skogar. Om att ha en gemenskap där man känner sina grannar och hälsar på dem när man går förbi. Om att ha ett lugn som man kanske inte uppskattar när man är ung, men som man lär sig att älska när man blir äldre.

Det finns en stolthet i att komma från Katrineholm, en känsla av att ha en plats som är vår. Vi har vår egen historia, våra egna traditioner och vår egen kultur. Vi har konstutställningar, musikkonserter och teaterföreställningar. Vi har en vacker torg, omgiven av gamla trähus och kullerstenar. Vi har en järnvägsstation, som trots allt är en del av vår historia och vår identitet. Vi har också små butiker som drivs av lokala entreprenörer, där man kan hitta unika varor och produkter som inte finns någon annanstans.

Det är sant att vi kanske inte har allt som större städer har. Men det är också det som gör oss till en unik plats att bo på. Vi har vår egen charm och karaktär, och det är något som jag inte skulle byta ut mot någonting annat.

Så när jag hör någon kalla Katrineholm för en tråkig stad, så undrar jag om de verkligen har tagit sig tid att upptäcka allt det som gör vår stad speciell. För mig är det hemma."