Så kan Sörmlands kommuner minska sitt klimatavtryck

Insändare 11 november 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När FN:s klimatpanel presenterade sin stora rapport i augusti fick mänskligheten rött ljus. Det är helt enkelt extremt bråttom att ställa om till en mer hållbar värld. Fortsätter vi med dagens utsläppstakt har vi passerat målet om 1,5 graders temperaturhöjning redan inom tio år.

En femtedel av Sveriges klimatutsläpp kommer enligt regeringen från offentliga inköp. Kommunerna, som upphandlar för 350 miljarder kronor om året, kan göra enorm skillnad genom att välja varor av återvunnet material. Det skulle minska koldioxidutsläppen, ge färre gifter i miljön och skapa nya jobbmöjligheter.

Nära hälften av klimatutsläppen i världen beror på att vi hela tiden tar upp nya råvaror ur jorden för att tillverka det vi vill ha. Men vi kan få bukt med sådana utsläpp genom att i stället ta vara på råvaror som vi redan har och använda dem om och om igen, det som kallas cirkulär ekonomi. Då behöver stora upphandlare – som kommuner – välja återvunnet material i sina uppköp.

Ändå har bara ett par dussin kommuner i landet riktlinjer som säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras, visar vår årliga kartläggning. I Sörmland tog Strängnäs steget in på den listan i år, så det finns inspiration på nära håll.

Här är våra tips till kommuner i Sörmland som vill ge omställningen till ett hållbart samhälle en rejäl knuff:

1. Skriv en tydlig policy. Om det inte står uttryckligen att återvunnet är förstavalet så ofta det går, så kommer förändringen inte att bli av.

2. Prata med leverantörerna. Ta upp en dialog med företag ni handlar av, förklara vad ni efterfrågar och ge dem tid att anpassa sig. Involverade leverantörer är en nyckel till att förändra upphandlingen.

3. Använd all kompetens. Knacka på hos kommuner som har kommit långt i omställningen till cirkulär upphandling för att inspireras – och involvera kommunhusets egna miljöstrateger i upphandlingen.

4. Börja nu. Det viktigaste är att komma i gång! Upphandlingspolicyn behöver inte vara perfekt från början. Justera i stället kraven gradvis så att leverantörerna hänger med på resan. 

Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, så ofta det går. Genom att kräva återvunnet material i första hand vid all offentlig upphandling kan Sörmlands kommuner minska utsläppen rejält och bli riktiga klimathjältar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa