Så kan skolsystemet kan bli bättre

Signaturen "En till legitimerad lärare" ger råd till skoltjänstemän och politiker vad de kan börja med för att göra skolsystemet bättre.

Signaturen "En till legitimerad lärare" ger råd till skoltjänstemän och politiker vad de kan börja med för att göra skolsystemet bättre.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2022-05-07 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan ska utbilda och fostra alla barn och unga. Lära dem läsa, skriva och räkna, simma och slöjda, vara i grupp, demokrati, etiska frågor och så vidare. Det finns grundförutsättningar i skolsystemet i dag som inte fungerar så bra. Svåra att förändra. Det finns också saker som är enkla att förändra till det bättre:

• Läroplan och kursplaner är skrivna så att många elever inte har möjlighet att nå upp till godkänd nivå vittnar psykologer om. Revision börjar gälla efter sommaren. Kommer det göra skillnad? Om inte, gör om, gör rätt. 

• Ekonomisk ersättning till fristående skolor behöver minskas. Kommunala skolor har bredare uppdrag och behöver ersättas för det. Systemet behöver reformeras från grunden. Gör om, gör rätt.

• Betyg borde rapporteras in när terminen är slut. Värdefull undervisningstid går förlorad för att administration av betyg ska ske innan elevernas sista skoldag. För elever som inte hinner få tillräckligt med kunskaper erbjuds i stället lovskola. Gör om, gör rätt.

• Extra anpassningar har blivit dokumentationsbördor, men ska inte behöva dokumenteras enligt styrdokumenten. Gör om, gör rätt.

Det finns massor av mer att göra som skulle gagna alla i skolan och i slutänden samhället. Vi behöver dock börja någonstans. 

Skoltjänstemän – börja med betygsfrågan och dokumentationsfrågan. Lokala politiker – börja med att styrningsfrågan och jobba med den. Barnen är vår framtid. De måste få de bästa förutsättningarna. Även lärare och rektorer behöver de bästa förutsättningarna. Då blir framtiden ljus.