Så drabbas du av nya fastighetsskatten

Insändare 12 juli 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler höjer nu rösten om en ny fastighetsskatt. Med klassretorik om att de rika ska betala mer vill man ge sken av att de flesta inte kommer drabbas. Men det är vanliga bostadsägare som kommer tvingas betala dyrt när fastighetsskatten ska in. 

När fastighetsskatten avskaffades 2008 var den avskydd. Ändå förespråkar många att den borde återinföras. Ofta med hjälp av klassretorik om att de rika kan betala mer. Men retoriken skorrar falskt. Den orättvisa fastighetsskatten skulle slå hårt mot helt vanliga hushåll, inte minst i Katrineholm.

Socialdemokraterna i Stockholm beslutade nyligen att driva frågan om en progressiv fastighetsskatt på partikongressen i höst. Stockholmarna fick snabbt stöd av S i Skåne och Göteborg. Sedan länge har Vänsterpartiet förespråkat fastighetsskatt och även Miljöpartiets partistyrelse har förslag om en ny fastighetsskatt. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO), Finanspolitiska rådet och Omstartskommissionen är fler exempel på aktörer som förespråkar fastighetsskatt. Förslagen omfattar även bostadsrätter.

Eftersom fastighetsskatten är knuten till priset på bostaden så skulle den senaste tidens prisutveckling inneburit att fastighetsskatten hade skjutit i höjden ifall den återinförts. Katrineholm tillhör de kommuner där medelpriset för ett småhus ökat med hela 42 procent de senaste fem åren. För ett genomsnittligt småhus i Katrineholm hade man behövt betala mer än 17 000 kronor per år om fastighetsskatten hade återinförts. Dagens fastighetsavgift kostar 8 524 kronor per år för hus och 1 429 kronor för lägenheter. Det finns ingen rättvisa i att få kraftigt höjd skatt bara för att grannarna har sålt sina bostäder dyrt medan man själv inte blivit rikare. 

Fastighetsskatten skulle inte slå mot ett fåtal förmögna utan mot den breda allmänheten. Det är du som kommer tvingas betala om den återinförs.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fastighetsaffärer

Örnvägen 1

Fastighetsaffärer

Huset på Backavägen 15F i Katrineholm sålt för andra gången på kort tid

Huset på Backavägen 15F i Katrineholm sålt för andra gången på kort tid
Fastighetsaffärer

Götgatan 28

Fastighetsaffärer

Backavägen 15F

Fastighetsaffärer

Marmorvägen 18

Visa fler