S vill behålla en sjukvårdsorganisation från 1862

Kristdemokraterna var först med att se att 21 olika vårdorganisationer inte passar ihop med hur sjukvård bedrivs i dag, skriver Joha Frondelius (KD) och Johan Ingerö (KD)

Kristdemokraterna var först med att se att 21 olika vårdorganisationer inte passar ihop med hur sjukvård bedrivs i dag, skriver Joha Frondelius (KD) och Johan Ingerö (KD)

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2021-12-03 08:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Är KD:s mål att privatisera sjukvården?" Publicerad den 28 november.

De båda S-politikerna Monica Johansson och Jacob Sandgren är tydligen upprörda över att vi kristdemokrater vill lägga ner regionerna och göra sjukvården nationell. Men varför skriver de rena lögner om vad vi vill? Kanske för att Kristdemokraternas vårdreform kommer att kosta dem deras jobb. Det blir svårt att vara regionpolitiker när regionerna inte längre finns.

Norges sjukvårdssystem är från 2002. Danmarks är från 2007. Sveriges sjukvårdsorganisation är från 1862 och Socialdemokraterna går till val på att behålla den. Gissa varför Sverige och Sörmland har enorma problem med vårdköer medan Norge och Danmark inte har det.

Kristdemokraterna var först med att se att 21 olika vårdorganisationer inte passar ihop med hur sjukvård bedrivs i dag. Det är dåligt ur alla perspektiv: patienterna, personalen och pengarna. Vi vill göra vad våra grannländer redan har gjort: bygga en modern och välfungerande sjukvård utan köer.

Kampen mot rekordlånga vårdköer borde inte vara en stridsfråga mellan höger och vänster. Men en sak är helt klar: Kristdemokraterna går till val på ett helt nytt sjukvårdssystem medan Socialdemokraterna går till val på att behålla det vi har.