Rökning kan döda både människor och djur

Det finns högre risk för lungcancer, rynkor, missfärgade tänder och stroke om du röker, skriver signaturen "Cigaretthataren" och uppmanar alla som röker att sluta.

Det finns högre risk för lungcancer, rynkor, missfärgade tänder och stroke om du röker, skriver signaturen "Cigaretthataren" och uppmanar alla som röker att sluta.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2022-03-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång jag är ute och går ser jag alltid cigaretter på marken, cigaretter som har använts. Det finns såklart andra saker som folk röker, men cigaretter är det jag ser oftast. Folk röker bara och sedan slänger de cigaretten på marken utan att bry sig om andra. Det finns också vuxna som röker ute bland en massa andra folk och inte bryr sig om att det faktiskt finns vuxna, barn och ungdomar som kan andas in själva röken, vilket blir som att de själva röker, eftersom att de får röken i lungorna.

Även djur kan skadas på grund av att människor röker. Till exempel fåglar – de kan äta upp cigaretter som de hittar på marken vilket kan orsaka att de dör. Fimpen kan fastna i fågelns hals och dessutom är cigaretter inte ätbara utan helt enkelt giftiga om de sväljs. Men cigarettfimpar finns också på ute på skolgårdar och dagis. Barnen på dagis är för unga för att förstå att man inte ska plocka upp cigaretter från marken och inte stoppa i de i munnen. Det är jättefarligt!

Men rökning kan förstås också döda personen som röker och inte bara djur. Man kan få sjukdomar och svårt att andas. Det blir också högre risk att du får lungcancer, rynkor, missfärgade tänder, stroke och massa annat. De enda som tjänar på rökning är det stora tobaksföretagen. 
 

Därför vill jag uppmana alla att sluta röka för sitt bästa, men även för andra.