Riv Violen och kom med något nytt

Signaturen "Observer 2" tycker att Violen-gallerian ska rivas och ge plats för något nytt.

Signaturen "Observer 2" tycker att Violen-gallerian ska rivas och ge plats för något nytt.

Foto: Joachim Sorbe

Insändare2020-07-16 05:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst kan man väl fundera vidare när det gäller Violen-gallerians framtid. Av butikerna återstår i dag Kapp-Ahl, Jaana&Co, Synoptik och apoteket. Av dem kan man placera KappAhl i f.d. Axelssons lokaler, medan Jaana&Co kan krypa in hos systerföretaget Bela Anno 1923 längre ner på gatan. Synoptik går att placera i lediga lokaler i Kvarnen, medan
apoteket går att hysa in i Glad Rags tidigare lokaler vid torget.
För den nuvarande fastighetsägaren måste det vara en lättnad att bli av med Violen som väl under större delen av innehavet mest förorsakat problem. Dessutom kan det med hänsyn till fastighetens allmänna skick och beläggningen av hyresgäster knappast vara ett lönsamt innehav i dag.
Förhoppningen är givetvis att något av våra duktiga lokala fastighetsbolag ska kunna ta över och utveckla ett nytt och spännande alternativ till dagens halvsunkiga galleria. Är den uppgiften för stor kan man erinra om hur Göran Persson i slutet på 1980-talet löste ett likartat problem i Katrineholms centrum. Då ägdes ungefär varannan centrumfastighet av de dåvarande lokala fastighetsgiganterna EMAB och Katrineholms Husbyggen.
Ägarstrukturen gjorde det omöjligt att utveckla centrum med ett samlat grepp. Genom GP:s försorg bildades då ett konsortium av de båda fastighetsbolagen, vilket löste upp knutarna och stadskärnan kunde moderniseras. Det ledde sedermera till att Katrineholms centrum år 1997 tilldelades priset som Årets stadscentrum i Sverige.
På ungefär motsvarande sätt skulle man kunna lösa dagens knepiga situation. Det är bara att sätta igång.
Vad väntar man på??