Ett svek mot alla med personlig assistans

Insändare 5 januari 2023 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns 464 invånare i Södermanland som har rätt till personlig assistans. Men den rätten urholkas för varje år som inte assistansersättningen räknas upp med ett rimligt belopp. Regeringens budget för 2023 är ett svek mot den personliga assistansen.

Personlig assistans ersätts med ett bestämt belopp för varje utförd assistanstimme. Länge följde uppräkningen av assistansersättningen den allmänna löneutvecklingen och bestämdes utifrån beräkningsunderlag från Försäkringskassan och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

undefined
464 sörmlänningar är beviljade personlig assistans. (Arkivbild)

Men sedan 2014 har ersättningen minskat i värde jämfört med löneutvecklingen, samtidigt som assistansanordnarnas kostnader har ökat. För de omkring 3 400 personer som arbetar som personlig assistent i Södermanland innebär nedmonteringen av assistansersättningen att möjligheterna till löne- och kompetensutveckling minskar radikalt. För de 464 personer som är beviljade personlig assistans i Södermanland minskar möjligheterna att rekrytera och behålla bra personliga assistenter.

Inför valet uttryckte Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att assistansersättningen måste räknas upp mer än vad som har varit fallet de senaste åren. Nu när de sitter i regering, eller utgör regeringsunderlag, sviker de det löftet. Därmed sviker de även Sveriges alla assistansberättigade och personliga assistenter.

undefined
Johan Klinthammar, Katrineholm.

Därför går vi nu samman, organisationer som företräder assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare i kampanjen #rimligavillkor för den personliga assistansen. Nu uppmanar vi politikerna i Södermanland att påverka sina egna partier så att den personliga assistansen kan få rimliga villkor genom en rejäl uppräkning av assistansersättningen.

Gunilla Sundblad, förbundssekreterare Autism Sverige

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR

Henrik Petrén, branschansvarig personlig assistans Fremia

Christina Heilborn, förbundssekreterare FUB

Nicklas Mårtensson, generalsekreterare Funktionsrätt Sverige

Sophie Karlsson, ordförande Intressegruppen för Assistansberättigade

Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuro

Johan Klinthammar, förbundsordförande RBU

Magnus Andén, ordförande Riksföreningen JAG genom god man Cecilia Blanck

Jonas Franksson, ordförande STIL

Veronica Magnusson Hallberg, ordförande Svenska Downföreningen


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa