Rättighet att inte påtvingas ett budskap

Insändarskribenten menar att tvingas lyssna på en kristen bön under till exempel en skolavslutning, kan ses som en kränkning av den individ som inte tillhör den kristna tron.

Insändarskribenten menar att tvingas lyssna på en kristen bön under till exempel en skolavslutning, kan ses som en kränkning av den individ som inte tillhör den kristna tron.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2020-02-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Evert Sundströms insändare "Kristen bön betraktas som farlig", 21/2.

Jag tror inte någon tänkande människa kan betrakta den kristna tanken om att älska sin nästa som farlig eller fientlig. Det är inte där problemet ligger. Men i ett fritt samhälle, där yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet råder, är det även en rättighet att inte påtvingas detta budskap. Att tvingas lyssna på en kristen bön under till exempel en skolavslutning, kan ses som en kränkning av den individ som inte tillhör den kristna tron. Svensk skola bör vara sekulär för att inkludera alla, inte bara de kristna.
Om de kristna samfunden däremot vill sprida sina tankar och sin ideologi i samhället i stort, så finns det ingenting som hindrar dem från att göra det.  Att religionen inte ska ha någon plats i svensk skola, betyder inte att den kristna tron är nedmonterad, och det är absolut inte den ateistiska "filosofin" som nedmonterat den.

Till att börja med så är ateism varken en religion, en filosofi eller en världsbild, utan endast ett svar på påståendet att gud existerar. Bevisbördan ligger alltid på den som hävdar att någonting är sant, i detta fall den troende. Ingen religion i världen har någonsin framfört klara och tydliga bevis för att gud existerar, så därför finns det bara en logisk slutsats: det finns ingen rationell anledning att tro på gud.

Detta är dock inte ett ställningstagande att gud inte finns, utan endast ett erkännande att det inte finns någon rationell grund för påståendet.

Så frågan är snarare varför du anser att vi bör bygga det svenska samhället på ett ogrundat påstående om guds existens, snarare än på de värderingar jag tror att både du och jag delar: alla människors rätt att existera, tillåtas leva sina liv såsom de anser bäst, och åtnjuta alla de fri- och rättigheter som ett fritt och välmående samhälle erbjuder.

Vi kan bygga det samhället utan religionen, på sekulära, rationella och humanistiska grunder. Det är i ett sådant samhälle alla människor blir inkluderade, och det är på de grundvalarna vi kan börja arbeta tillsammans för en bättre framtid för våra barn.