Privatiseringen har inte fungerat

Insändare 11 juli 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blir något bättre av att flera ska försöka få något att fungera? Vi ser ju hur järnvägarna fungerar då aktörerna skyller på varandra när det inte fungerar. Blev något bättre efter att SJ fick konkurrens av sådana som försöker tjäna pengar på andras utgifter?

Järnvägarna byggdes väl med våra skattemedel, ska då privata ha rätt att använda dem som inkomstkälla utan klara uppgörelser av underhållet. Hur ska det gå till att avgöra vems tåg som har orsakat behovet av underhåll?

Ett annat exempel är privatiseringen av skolor. I Norge och alla andra länder vill de inte ha det, då resultatet bara blir att olika intressenter bara skyller på varandra. Den nackdelen är väl tillräckligt stor för att skrota privatiseringen av våra skolor. I stället borde skolorna förstatligas då det visar sig att kommunaliseringen inte fungerar bra, då kommunerna lätt blandar in anslagen till skolan i sin ekonomi. Och alla barn har väl rätt till samma underlag för sin skolgång oavsett vilken kommun de bor i.

Att blanda in våra skattemedel med privata vinstintressen är väl sådant som egentligen har små förutsättningar att fungera och det stora hindret är väl när möjligheten finns att skylla på någon annan. Kanske alla andra länder på jorden har fel, men vad säger att Sverige gör rätt?


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa