Politiker – ha modet att säga nej

A.O.Strutz, flanör tycker att politikerna ska lyssna på opinionen, Länsstyrelsens experter och Sörmlands Museums experter.

A.O.Strutz, flanör tycker att politikerna ska lyssna på opinionen, Länsstyrelsens experter och Sörmlands Museums experter.

Foto: White Arkitekter

Insändare2022-02-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som signaturen "Framtidstro 2,0" i KK den 9 februari så vill jag vända mig till våra politiker som ska fatta beslut om guldhuset på Stortorget. Jag tycker att både "Framtidstro 2,0" och Martin Edgélius i KK den 8 februari inte tar opinionsyttringarna på allvar. Likaså verkar de kloka synpunkterna från Länsstyrelsen och Sörmlands museum inte vara mycket värda i dessa personers ögon. Men det där tror jag är ett misstag. Jag vill säga till våra politiker: Lyssna på opinionen. Lyssna på Länsstyrelsens experter. Lyssna på Sörmlands Museums experter.

Flera kritiska insändare har varit mycket kloka. Både Länsstyrelsen och Sörmlands museum har generöst delat med sig av sin stora kompetens och lämnat både kloka och konkreta synpunkter på det lagda förslaget. Båda instanserna anser att det lagda förslaget på byggnation helt enkelt är undermåligt. Och jag frågar mig: Varför ska vi katrineholmare nöja oss med något som inte håller måttet? 

Jag är absolut inte emot utveckling men den måste ske på ett kompetent sätt. Den måste till exempel - som Länsstyrelsen skriver: "Ta tillräcklig hänsyn till stads- och landskapsbilden, kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Den måste ha god form-, färg- och materialverkan." Inget av dessa krav uppfylls av det lagda förslaget.

Det här är ju självklara krav som alla kompetenta städer ställer och varför skulle vi katrineholmare nöja oss med någonting sämre? Jag förstår att alla de som har arbetat fram det här förslaget kan känna sig sårade om det blir ett nej. Men det liggande förslaget på ett guldhus på Stortorget är helt enkelt undermåligt. Det duger inte.