Politiken i Katrineholm har dragit igång igen!

Insändare2024-01-19 19:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets första kommunfullmäktige debatterades om det nya måltidspolitiska programmet och om varför ekologisk mjölk har uteblivit i handlingarna? Svaret blir att vi följer svensk djurskyddslag och upphandlingsmyndighetens krav, dessa finns redan skrivet i programmet och därmed är ekologiskt som begrepp tillfredsställt.

Anneli Hedberg (S) svarade att många kommuner lämnat just eko-målen. Orsaken är att det går åt mer odlingsyta, vilket resulterar mindre mat, och därav då blir det dyrare. Kommunen nådde inte eko-målen och därmed togs dom bort! Anneli uttryckte på följande vis: Vi tycker det är tråkigt när vi inte når upp till målet, därför tog vi bort det!  Intressant modell när det inte går så bra. 

Vi har fria skolmåltider i Sverige, vilket inte är en självklarhet överallt. I Norge diskuteras fortfarande frågan om man ska följa den svenska modellen, alltså fria skolmåltider.

Vi antog också ett nytt personalpolitiskt program. Jag frågade Ulrica Truedsson (S) hur hon ser på begreppet chef eller ledare? Hon svarade att det bygger på situations anpassat ledarskap, ibland chef, ibland ledare. Intressanta begrepp att hantera tycker jag. Att vara ledare är att leda sin personal, att vara chef så bestämmer man över verksamheten. 

Att leda innebär självklart även svåra beslut oavsett titel. Jag pratade om en del kommentarer från personal och chefer om att dom upplever sig själva som otillräckliga på sitt jobb! Det skapar oro hos många av oss när otillräckligheten finns under arbetstid och sen fortsätter tankarna när man slutar sitt arbetspass. Återhämtning är viktigt för all personal.

Vi antog även ett nytt idrottspolitiskt program som är ett övergripande styrdokument för att stärka och utveckla förutsättningarna för idrott, fritid och föreningsliv. Dokumentet har varit på remissrunda bland föreningar och kommunala nämnder. Ett par av remissvaren var att äldre ska inkluderas i de satsningar och arrangemang som kommunen genomför! 

Självklart ska Ni äldre vara med i dokumentet! Även medborgare med funktionsvariationer ska erbjudas möjlighet till en aktiv fritid, var en av alla synpunkter under remissrundan. Självklart ska medborgare med funktionsvariationer få delta utifrån sin förmåga! Hur kunde detta glömmas i första skrivningarna? 

Kommunfullmäktige pågick mellan kl. 18-21.30. Fullmäktige börjar komma tillbaka med längre debatter som förr i tiden. Välkomna att lyssna!

Joha Frondelius (KD)
Gruppledare och oppositionsråd i Katrineholm