Plogningen är under all kritik

Insändarsignaturen "Broddförsedd invånare" ifrågasätter varför kommunens inte plogade vid det senaste snöfallet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Insändarsignaturen "Broddförsedd invånare" ifrågasätter varför kommunens inte plogade vid det senaste snöfallet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Insändare2023-12-18 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plogningen i Katrineholm är som vanligt under all kritik. Varför? Trasiga fordon och slut på sanden eller redan ebb i kassan? Då är budgeten för liten!

Detta har hänt: Först kom ett snöfall på 15 centimeter. Det föranledde ingen plogning. Sedan kom ytterligare ett snöfall på 15 centimeter. Ingen plogning. Jovisst, först två dagar efter att det slutat snöa, när allt är tillpackat av bilar. När plogen äntligen kom var det lördag. Det är mycket viktigare att ploga de dagar när folk ska till sina jobb.

Vid det laget känns plogning onödig då puckelpisten redan är ett faktum och det är näst intill omöjligt för plogen att få med sig den hårda snön. Det är mest snön på sidorna av gatan som kommer med.

Kommunen har skrivit att målsättningen är att det ska vara färdigplogat på kommunens prioriterade gator samt gång- och cykelvägar kl 06.30. 

Plogning ska enligt kommunen ske som följer: 

Prioriterade gator = tre centimeter

Bussgator och huvudgator = sex centimeter

Mindre gator = tio eller tolv centimeter (det står olika i kommundokumentet)

Oj, oj oj. Det var många år sedan ovanstående målsättningar uppfylldes. Varför ha målsättningar som aldrig följs?

Reagerade vid senaste snöfallet på att södra delen av Kungsgatan konstigt nog inte har någon prioritet, inte ens vid 15 centimeter snö. Gatan är belastad med mycket trafik beroende på intilliggande skol- och förskolesverksamhet som medför mycket hämtningar och lämningar av barn. Det blir snabbt moddigt på grund av utebliven plogning och som förvärras av att salt följer med från Oppundavägen.

Såg hur föräldrar kämpade med att ta sig fram med sina barnvagnar i den hemska modden. Det är som att gå i strösocker. Gång- och cykelbanor plogades väldigt sent och sandning uteblev. Resultatet ser vi i dag (fredag) med glashala ojämna gator och trottoarer i hela kommunen. 

Kommunen borde satsa på bättre snöröjning i stället för en onödig cykelbana till Djulö, särskilt nu när kommunkassan tryter.