Pandemin väcker politiker

Vi behöver fler politiker som vågar se verklighetens äldreomsorg och prioritera våra äldres välmående. Skriver Joha Frondelius KD och Marian Loley KD.

Vi behöver fler politiker som vågar se verklighetens äldreomsorg och prioritera våra äldres välmående. Skriver Joha Frondelius KD och Marian Loley KD.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Insändare2021-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu äntligen år 2021 kan Katrineholms kommun utöka personalstyrkan inom äldreomsorgen. Det behövdes mera stadsbidrag, mycket på grund av pandemin. Corona har väckt många politiker i fråga om hur illa det är på många kommuner inom svensk äldreomsorg. Tänk att det ska behövas en pandemi för att se hur verkligheten är för personal och våra äldre med behov. 

Nu utökar Katrineholm personalstyrkan inom äldreboendena, från 0.56 till 0.62 årsarbetare på våra äldreboenden. Flertalet av de sökande till en plats på äldreboende har stora omsorgsbehov och en påbörjad demenssjukdom. Detta medför en mycket stor arbetstyngd för ofta en för låg personalbemanning per avdelning och boende. Ursäkterna är många och lagstiftningen ofta mjuk i sin terminologi där våra behövande ska få en ”god” omsorg. 

Betänk att det är väldigt svårt att mäta nöjdhet hos våra äldre med ofta svåra sjukdomar och då speciellt demens som är en hjärnskada. Oftast är det personalen själva som kan berätta om kvaliteten på kommunens äldreboenden. En bra chef får personalen att trivas och kvaliteten på omsorgen blir som våra äldre förtjänar. 

Vi behöver fler politiker som vågar se verklighetens äldreomsorg och prioritera våra äldres välmående. Vi är tacksamma att majoriteten lyssnat denna gång på våra återkommande budgetar om hur vi tillsammans ska kunna ge en kärleksfull och bra omsorg till kommunens omsorgsbehövande.