Österåkers skola - en del av bygden

Allians för Vingåker hoppas att österåkersbarnen även i framtiden ska ha möjligheten att välja den lokala skolan

Allians för Vingåker hoppas att österåkersbarnen även i framtiden ska ha möjligheten att välja den lokala skolan

Foto: Arkivbild

Insändare2023-03-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Österåkersbygdens friskola har figurerat mycket i lokalmedia de senaste veckorna. Skolinspektionens rapport har som alla förstått visat på behovet av en hel del åtgärder från skolans håll.

De partier som ingår i Allians för Vingåker har den gemensamma uppfattningen att valfrihet är en grundläggande rättighet som bör tillämpas i så stor omfattning som möjligt, inte minst i elever och vårdnadshavares möjlighet att välja skola.

Sedan 2009 har Österåkersbygdens friskola varit ett centralt och viktigt inslag i Österåker som ort. För innevånarna där är skolan mer än en plats för undervisning, det har blivit ett nav och en samlingspunkt på orten. 

Fram till den senaste inspektionen har verksamheten bedrivits utan anmärkningar. Vi ser som alla andra att man nu har en hel del åtgärder att vidta för att kunna fortsätta driva sin verksamhet även i framtiden. Vi vet att pågår ett intensivt arbete med att åtgärda de brister som Skolinspektionen har anmärkt på. 

Det är vår genuina förhoppning att man ska lyckas med dessa åtgärder inom föreskriven tid för att österåkersbarnen även i framtiden ska ha möjligheten att välja den lokala skolan framför alternativet att behöva åka till tätorten, Marmorbyn eller Katrineholm.