”Orange day” är viktig året om

"Bara i Sverige dödas i snitt 15 kvinnor varje år av en man som hon har, eller har haft, en relation med", skriver Bergman och Fredriksson. Bilden är arrangerad.

"Bara i Sverige dödas i snitt 15 kvinnor varje år av en man som hon har, eller har haft, en relation med", skriver Bergman och Fredriksson. Bilden är arrangerad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-11-21 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 november är det Orange day, den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är en pågående pandemi som skördar tusentals offer varje år. Kvinnor berövas deras rätt till liv, trygghet och frihet. Våldet har flera ansikten: fysiskt, sexuellt, psykiskt, ekonomiskt och materiellt våld. Männens våld finns överallt. I hemmet och i relationer, i offentliga och digitala miljöer. I krig används sexuellt våld mot kvinnor som vapen.

Vi tvingas konstatera att inte heller 2023 blev året då mäns våld mot kvinnor avskaffades. Bara i Sverige dödas i snitt 15 kvinnor varje år av en man som hon har, eller har haft, en relation med. Ännu fler kvinnor lever i våldsamma relation eller i osäkerhet, på flykt från sin förövare. Förra året anmäldes över 9 000 våldtäkter och i över 90 procent av fallen var den utsatta en kvinna – det är mer än en våldtäkt i timmen.

Att det finns en särskild dag för att uppmärksamma det könsbaserade våldet är bra, men för att på riktigt avskaffa mäns våld mot kvinnor krävs arbete året om, både i Sverige och världen omkring oss.

En viktig del i arbetet sker på hemmaplan, allra närmast oss. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Unga tjejer och kvinnor är de som är mest utsatta för sexuellt våld. Redan i tonåren blir destruktiva relationer verklighet. Det förebyggande arbetet med barn och unga är avgörande för att avskaffa mäns våld mot kvinnor.

Dagens vuxna generationer kommer inte att få uppleva en värld där våldet har upphört, men med ett ihärdigt och omfattande arbete kan våra barn och deras barn få uppleva en annan verklighet. För Centerkvinnorna är det självklart att vara en del i det arbetet och det är därför som vi i Sörmland och Katrineholm kommer att möta upp vid den ljusmanifestation som kvinno- och tjejjouren Miranda ordnar lördagen den 25 november.