Öppna stadens ansikte – låt resande se sköna lustgården

Det finns många vackra hus kring torget, låga och höga, gamla och nya, skriver Anders Ejemark. Han vill att fler ska få ta del av dessa.

Det finns många vackra hus kring torget, låga och höga, gamla och nya, skriver Anders Ejemark. Han vill att fler ska få ta del av dessa.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-04-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms hjärta var från början området vid järnvägsstationen. Staden har utvecklats sedan dess, men kring stationen pulserar fortfarande en stor del av livet här. Järnvägen är en viktig livsnerv i staden. Många personer reser förbi här på sina resor till andra delar av landet. När tågen stannar till vid Katrineholms gamla fina station har man även utsikt åt andra hållet, mot det stora torget med sin skiftande bebyggelse från alla tider sedan staden anlades. Det finns många vackra hus kring torget, låga och höga, gamla och nya. De utgör tillsammans en bild av denna stads historia.

Torget med sin öppenhet mot stationen utgör en fantastisk möjlighet att presentera den sköna lustgården för de som reser förbi. Då blir ett stort hus som en hög mur som stänger utsikten mot torget med dess historiska bebyggelse. I stället borde man öppna mer mot järnvägen så att alla som reser förbi här kan se in mot torget och den fina staden. Den är ju berömd för sina fina parker och planteringar. Ett öppet torg med planteringar/park mot järnvägen skulle ge ett mycket bra intryck tillsammans med kulissen av olika hus. 

Även det gamla historiska magasinet utefter järnvägen borde rustas upp och ges ett annat innehåll än idag. Där borde finnas serveringar, småbutiker och utställningslokaler. Bussterminalen behöver ges annan plats och andra lokaler för väderskydd, kanske i en del av magasinet.

Trafiken på järnvägen bidrar med liv från den yttre världen. Öppna stadens ansikte så att man ser den sköna lustgården.