Öppna hela Strandgården för ”nya” beviljande boenden

"Strandgården är nu färdigt för inflyttning, Furuliden har man ännu inte påbörjat renoveringen", skriver insändarskribenten.

"Strandgården är nu färdigt för inflyttning, Furuliden har man ännu inte påbörjat renoveringen", skriver insändarskribenten.

Foto: Carina Bergius

Insändare2022-08-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med att man öppnade Duvegården har man tomtställt först Strandgården sedan Furuliden för renoveringar. Strandgården är nu färdigt för inflyttning, Furuliden har man ännu inte påbörjat renoveringen.

I och med att man tomtställt dessa boenden samt stängt Malmgården är det 29 färre boenden idag än innan Duvegården öppnade. 30 personer som beviljats demensboende stod i kö den 9/8. Planeringen är nu att två demensavdelningarna med 16 platser/äldre flyttas från Pantern till Strandgården 1 september och först i slutet av september kommer två avdelningar öppnas för nya på Strandgården och där har nu 16 av de 30 som står i kö fått plats. Då är fyra av de sju avdelningar som finns på Strandgården öppnade.

Enligt planeringen ska två avdelningar från Norrgläntan som ska renoveras så småningom flyttas över till Strandgården. Vi i Liberalerna säger vänta med det till Furuliden är klart, då kan Norrgläntans två avdelningar flytta dit. Vi kräver att alla tre återstående avdelningar istället i höst öppnas för personer som står i kö samt som kommer beviljas boende. Jag kan också berätta att de två avdelningar som man lämnar på Pantern kommer bli boenden för socialpsykiatrin så då försvinner ytterligare 16 boenden.

I Katrineholm har vi en äldre befolkning och många äldre, äldre som kommer och är i behov av omvårdnad så att som nu skett och fortsätter att minska på antalet platser är rent ut sagt för jäkligt. Vi i Liberalerna har länge krävt en utbyggnad av äldreomsorgen och var jätteglada för att Duvegården äntligen kom till att då tomtställa andra boenden och lägga ner så vi istället har färre är hemskt när det skulle bli fler platser inom äldreboenden. 

Jag tror mig veta orsaken till att man minskar antalet boenden, personal kostar, varje avdelning kostar men det måste få kosta, det är vi skyldiga våra äldre.