Öppna bastun på Kullbergska Kupoolen!

Insändarskribenten tycker att bastun på Kullbergska Kupoolen ska öppnas.

Insändarskribenten tycker att bastun på Kullbergska Kupoolen ska öppnas.

Foto: Roger Culmsee

Insändare2019-11-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket att läsa om bastuns fördelar både kroppsligt och socialt. Förr kallades bastun för ”den fattiges apotek” och användes som en sorts central för olika medicinska kurer. Under min mors barndom så födde man barn i bastun på grund av att det fanns utrymme och varmvatten i dom finska vedeldade ugnarna. Vad händer med kroppen när vi bastar? 

Bastuns värme stärker immunförsvaret och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den sänker blodtryck och kolesterolhalt och håller blodsockret i schack. Minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet. Ger kroppen en detoxeffekt (reningsprocess) och ger huden lyster. Bastun kan fungera som ett vardagens vattenhål, en plats för stilla meditation eller avslappnat umgänge. Ett gyllene tillfälle att både koppla ner och koppla av, ensam eller tillsammans med andra.

Att stänga av värmen i  bastun på Kullbergska sjukhusets bassäng Kupoolen  för att det inte uppfyller dom nationella riktlinjer som socialstyrelsen anger, känns i argumentationen som att alla ska ha det lika dåligt. Att spara pengar på energi går att lösa på annat sätt om det finns intresse. Likväl så får föreningar ha bastun på. Men enskilda betalande (50:- per gång) som kommer får alltså nöja sig med ett bassängbad och "bastun stängd".

Eget ansvar gäller i allt du gör idag. Om din sjukdomsbild inte rekommenderar varm bastu kanske också varma bad kan vara påverkande.

Sluta spara på medborgare med kroppsbesvär – Öppna bastun på Kullbergska Kupoolen nu!

Insändarskribenten tycker att bastun på Kullbergska kupolen ska öppnas.
Insändarskribenten tycker att bastun på Kullbergska kupolen ska öppnas.