Önskar evigt liv till vissa

Urban Lundin skulle vilja att Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson får evigt liv. "Då skulle de inför varje generation svenskar kunna berätta om utvecklingen i slutförvaret", skriver han.
Bilden: SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn där man utveklar kopparkapsarna som ska innehålla bla utbränt kärnbränsle från kärnkraftverken.

Urban Lundin skulle vilja att Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson får evigt liv. "Då skulle de inför varje generation svenskar kunna berätta om utvecklingen i slutförvaret", skriver han. Bilden: SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn där man utveklar kopparkapsarna som ska innehålla bla utbränt kärnbränsle från kärnkraftverken.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2022-02-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många människor tänker och önskar sig ett liv efter detta. Det kan handla om reinkarnation, uppgående i en himmelsk gemenskap eller ett liv efter döden. För egen del har jag inga sådana tankar eller önskemål. Det ovan ingår inte i min föreställningsvärld. 

Men om jag hade möjlighet att ge andra ett evigt liv, skulle jag välja: Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson. Då skulle de inför varje generation svenskar kunna berätta om utvecklingen i slutförvaret, och varför de var villiga att offra medborgarnas liv och hälsa för att vinna politiska framgångar. Om det nu finns några svenskar då. Sverige ligger kanske åter under kilometerhöga landisar, och vad som då sker i det svenska urberget vet ingen.

Det verkar inte finnas några möjligheter att få dem att lyssna till ekonomers och tekniska experters synpunkter. 

”Till 2045 väntas efterfrågan på ren el att vara dubbelt så hög i Sverige, jämfört med idag. Vi behöver alla kraftslag, såväl vattenkraft, vindkraft och kärnkraft för att producera tillräckligt mycket el”, säger M.

Hur mycket är tillräckligt? De borgerliga fokuserar alltid på produktionen enbart, inte på konsumtionen. Om vi konsumerar mindre, behöver vi inte producera lika mycket. Men kärnkraftsförespråkarna verkar inte ha hört talas om klimatkris.

”De som är för kärnkraft drömmer om ett industrisamhälle som inte finns kvar längre. Det går inte tjäna lika mycket pengar på solkraften, den är decentraliserad, så då försöker man klamra sig fast i det gammalmodiga”, säger Birgitta Hambraeus, en politiker som haft en enorm påverkan på svensk energipolitik.

Kritiken kommer från alla håll, från regeringen, från Miljöpartiet och till och med inifrån de egna leden. 

”En ’populistisk’ debatt”, sa Mikael Odenberg, tidigare energipolitisk talesperson för M. ”Förslagen är inte särskilt realistiska. Vattenfall har ju inte stängt reaktorerna därför att man tyckte att det var kul utan därför att de inte var lönsamma, säger han till Expressen.” Odenberg avfärdar också påståendena om att elbrist skulle råda i Sverige.