Om vi går med i Nato kan vi tvingas in i ett världskrig

Flerfamiljshuset i Ukraina träffades av en raket från ryskt stridsflyg i mars, minst 44 människor miste livet. "USA och Europa skickar stora mängder vapen och krigsutrustning till Ukraina, och gränsen mellan ett proxykrig och ett världskrig blir allt tunnare", skriver insändarskribenten.  (Arkivbild)

Flerfamiljshuset i Ukraina träffades av en raket från ryskt stridsflyg i mars, minst 44 människor miste livet. "USA och Europa skickar stora mängder vapen och krigsutrustning till Ukraina, och gränsen mellan ett proxykrig och ett världskrig blir allt tunnare", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Insändare2023-05-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tydligt att Europa, Nato och Ryssland, rör sig mot en alltmer spänd militär situation, som kan leda till ett tredje världskrig. USA och Europa skickar stora mängder vapen och krigsutrustning till Ukraina, och gränsen mellan ett proxykrig och ett världskrig blir allt tunnare. 

Det är viktigt att vi börjar se mer eftertänksamhet och klokhet i debatten. Ska vi ignorera tidigare generationers varningssignaler om att undvika en liknande situation igen, utan att ha en djupare samhällsdebatt och lyssna på medborgarnas åsikter? 

Jag anser att alla andra utmaningar, såsom klimatförändringar, ekonomisk instabilitet, energikris, höga låneräntor och matbrist, bleknar i jämförelse. Inget annat ämne bör vara så högt prioriterat i både riksdagen och media. 

Om vi väl går med i Nato kommer denna diskussion att vara överflödig, och vi kan tvingas in i ett tredje världskrig, oavsett om vi vill det eller inte. Det är viktigt att reflektera över vem som har mest makt inom Nato. Vad tycker du om president Biden? Vad är dina åsikter om USA:s inblandning i olika krig under modern tid? Hur ser du på den geopolitiska konflikten mellan USA och BRICS-länderna? Vill du att Sverige blir en ryggradslös spelbricka i detta maktspel? 

Fortfarande finns en möjlighet att göra en djupdykning och reflektera över dessa frågor. Det kommer att gynna Sverige under de kommande 100 åren, precis som vår historiska neutralitet har gjort.