Okänslig förtätning dödar en stads själ

Området kring Friggagatan har kulturhistoriskt värde och ska inte förtätas, anser signaturen "M".

Området kring Friggagatan har kulturhistoriskt värde och ska inte förtätas, anser signaturen "M".

Foto: Joakim Kullberg

Insändare2020-07-27 05:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag antar att det var länge sedan det fanns en stadsarkitekt i Katrineholm. Det är bara att se sig omkring. Klumpigt uppförda byggnader alldeles för nära vackra tegelfasader och liknande. 

Det senaste tokförslaget är att bygga hus på området vid barnrikehusen på Friggagatan. För bara några år sedan gick stadsvandringar kring karossen-området. Sörmlands museum satte upp informationstavlor i området och jag var glad över att Katrineholms fastighets AB var ett bolag som hade den goda smaken och kunskapen att förstå områdets kulturhistoriska värde. 

Nu verkar tyvärr inte den kunskapen finnas kvar, varken bland de i beslutandeställning i kommunen eller inom KFAB. Grönytor verkar bara ses som en tom fläck där man kan bygga. Kulturhistoriskt intressanta områden respekteras tydligen inte längre. Den så kallade förtätningen är okänsligt genomförd och ett skolexempel på hur man dödar en stads själ, det lilla som finns kvar av den. 

För drygt 30 år sedan var åtminstone ambitionsnivån högre. Då lät man utarbeta ett kulturminnesvårdsprogram över Katrineholms kommun. Där kan man till exempel läsa om området kring Friggagatan: “Stor hänsyn bör tas till bebyggelsens ursprungliga utseende…Byggnadernas placering mitt på tomterna ger en luftighet som är karaktäristisk för området. Tillbyggnader och smärre nybyggnader bör undvikas för att öppenheten och vegetationen ska kunna behållas.”

Nej, jag är inte en bakåtsträvare eller rädd för förändringar. Men förändringar bara för dess egen skull utan reflektion gör ju att vi aldrig lär oss av våra misstag. Det är ju bara ren dumhet.