Ohederligt och vilseledande om kärnkraften

Reaktor ett och två på Ringhals kärnkraftverk har fallit för åldersstrecket och stängts av.

Reaktor ett och två på Ringhals kärnkraftverk har fallit för åldersstrecket och stängts av.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-01-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Sverigedemokraterna tar till orda i energi- och miljöfrågor känns det som i talesättet att göra bocken till trädgårdsmästare. SD:s debattartikel i EK den 8 januari med rubriken ”Kärnkraften behövs för att tackla klimatkrisen” är en uppvisning i vilseledande och okunnighet.

Man vänder sig mot avvecklingen av ”den fullt fungerande svenska kärnkraften” utan att berätta att anläggningarna som nu tas ur bruk har fallit för åldersstrecket. Inte ens med gigantiska renoveringar och uppgraderingar och säkerhetshöjande insatser kan de drivas vidare på kommersiella grunder. 

Vidare skriver man att Sverige är inne på en destruktiv väg för såväl hushåll och näringsliv som klimatet och att vi till exempel tvingas importera smutsig el från våra grannländer. Det är ju en ren lögn! Vårt land exporterar årligen elektricitet till en mängd som, för att göra siffrorna begripliga, skulle räcka till att driva hela den svenska personbilsflottan till hundra procent på el. 

Sverigedemokraterna vill i stället bygga ut kärnkraften! Sedan energiuppgörelsen från år 2016 är det fullt möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige för att ersätta den som tagits ur bruk. Ingen har hittills gjort det. Näringslivet är ointresserat. Man ser ingen möjlighet att få lönsamhet i en sådan investering. Det skulle krävas ett elpris som är det dubbla jämfört med vad det kostar att producera el från vind eller sol. Är det så man räddar vårt svenska näringsliv och ger mera pengar i plånboken till vanligt folk?

Om man, som Sverigedemokraterna uppenbarligen vill, skulle satsa på ny ”ren” kärnkraft bör man vara hederlig nog att bejaka svensk uranbrytning. Det säger man inget om. Kärnkraften blir inte ren bara för att man slipper se skiten i Sverige.