Offensivt och försiktigt - fast tvärtom

Joha Frondelius (KD) menar att Kristdemokraterna tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten.

Joha Frondelius (KD) menar att Kristdemokraterna tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten.

Foto: Roger Culmsee

Insändare2019-11-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi politiker får höra av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) att pengarna på sista raden ”vinsten” i en kommunbudget är helt avgörande inför framtiden. En kommun ska inte jämföras med bolag och då behålla så mycket pengar som möjligt under en budgetperiod till ägarna.

 Ägarna är du och jag, kommunmedborgare som har stora förväntningar på ett annat uppdrag för skattepengarna. Det är att nå antagna resultat utifrån lagstiftningen, kommunplan och visionen för skola, vård och omsorg. Nästa uttalande från ordförande Dahlström är att vi måste spara pengar först för att det sen ska bli ett resultat. Inget bolag eller kommun kan spara sig igenom dåliga resultat eller kriser. 

Det handlar om att förändra arbetssätt och ge personalen rätt och bra förutsättningar, och alltid ha fokus på resultatmålen. Att varje månad analysera resultaten mot antagna mål är ett bra arbetssätt. Skola, vård och omsorg kan även utföras av näringslivet tillsammans med kommunen. 

Majoritetens budgetslogan i år är ”Offensivt och försiktigt”. Offensivt i majoritetens budget betyder en stad i förändring med mycket nya investeringar, och då först och främst nya fastigheter - lokaler. Försiktigt betyder att man ska hålla i pengarna till sämre tider. 

Vi Kristdemokrater tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten. Vi behöver offensivt ta tag i personalbemanningen inom äldreomsorgen. Vi behöver offensivt ta tag i försörjningsstödet och vuxenutbildningen inom Viadidakt. Däremot behöver vi försiktigt överväga alla investeringar som kommer kosta kommunen mer än vi klarar av att betala utan höjda skatter.