Obekväma personer omplaceras – fy skäms, kommunen

"Inom vård- och omsorgsverksamheten fortsätter härskartekniker som arbetsmetod", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Inom vård- och omsorgsverksamheten fortsätter härskartekniker som arbetsmetod", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-07-28 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flertalet insändare under 2022 har Katrineholms kommun blivit kritiskt ifrågasatt i sin roll som arbetsgivare inom vård- och omsorgsverksamheten. Vid sådana tillfällen har ansvariga chefer besvarat kritiken utifrån sin ekonomiska (?) agenda, men ibland har man även valt att låta tystnaden råda. 

Inget har dock förändrats! Inom vård- och omsorgsverksamheten fortsätter härskartekniker som arbetsmetod. När personal tar upp frågor som berör ohälsosam/skadlig arbetsmiljö, bemöts man av oförstående och ses även som en argumentativ ”gnällspik”. Detta till trots att, problematiken dokumenterats i avvikelser, sjukskrivningar med mera.

I slutänden har resultatet blivit att personal, med obekväma åsikter för chefen och andra, blivit omplacerade med argumentet att deras kompetens behövs någon annanstans. Det vill säga, personal som lyfter viktiga arbetsmiljöfrågor, blir bestraffade! Det här är en strategi, en härskarteknik, som leder till tystnadskultur och en arbetsmiljö som inte gagnar någon.  

Skäms på er!