Nya torghuset – ett bra förslag

Det nya förslaget är bra. Man har tagit bort den utmanande guldfärgen och skurit ner volymen något, vilket har varit till fördel. Kvar blir en torgyta väl anpassad efter de behov som idag finns, skriver signaturen "Framtiden".

Det nya förslaget är bra. Man har tagit bort den utmanande guldfärgen och skurit ner volymen något, vilket har varit till fördel. Kvar blir en torgyta väl anpassad efter de behov som idag finns, skriver signaturen "Framtiden".

Foto: White arkitekter

Insändare2022-12-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det förefaller som om diskussionen om torget har kommit till vägs ände. Med det nya förslaget som presenterats har väl kommunen tydligt markerat sina ambitioner att fullfölja tankarna på en torgmiljö som är bättre anpassad till den tid vi nu lever i. Tiden med en aktiv och färgsprakande torghandel och annan kommersiell verksamhet inklusive Ackes korvkiosk och taxistationen är ohälpligen förbi. Torget är idag en överdimensionerad och dysfunktionell yta som egentligen bara används fullt ut under Katrineholms-veckan och i övrigt mest fungerar som en transportsträcka.

Det nya förslaget är bra. Man har tagit bort den utmanande guldfärgen och skurit ner volymen något, vilket har varit till fördel. Kvar blir en torgyta väl anpassad efter de behov som idag finns.

Men det är dags att lyfta blicken och få in torget i den övergripande diskussionen om framtiden för Katrineholms centrum. Vi vet att bensinmackarna Shell och Ingo snart får maka på sig och lämnar efter sig centralt belägna tomtytor vars användning kommer att få stor betydelse för centrums fortsatta utveckling. Vi vill gärna se vilka planer som finns hur dessa ytor ska utnyttjas. Kan man tänka sig en mot torghuset korresponderande portalbyggnad med bostäder och hotellverksamhet, kompletterad med restaurang/kaféytor och en mindre torgyta mot Kvarnengallerian? Eller finns det andra idéer?

Det är också hög tid att ta in fastighetsägarnas delansvar för att utveckla centrum. Detta inte minst mot bakgrund av Cityfastigheters totala sabotage mot centrummiljön med hanteringen av den före detta Axelssons-lokalen. Sådant ska inte vara möjligt och här måste kommunen gå in och markera tydligt att man inte accepterar den typen av destruktiva insatser av kortsiktiga ekonomiska skäl. Även den andra stora ägaren av kommersiella centrumfastigheter, Kvarnengallerian, har uppvisat anmärkningsvärda brister i viljan till samarbete när det gäller de gemensamma intressena att utveckla centrum. Vad blev det av de utlovade bostäderna och tillbyggnaden av den gamla hotelldelen? Är det så att man ännu inte har anslutit sig till samarbetet i PlusKatrineholm?

Det är onekligen spännande tider vi har framför oss. Och säkerligen med många insändare som inte vill ha några förändringar över huvud taget och som tycker att allt var bättre förr!