Ny ishall-investering för folkhälsan

Kommunen svarar på en insändare om nya ishallen på Backavallen och menar att den är en  investering för folkhälsan.

Kommunen svarar på en insändare om nya ishallen på Backavallen och menar att den är en investering för folkhälsan.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2019-10-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Många obesvarade frågor om Backavallen" publicerad 19 oktober.

Isen på Backavallen har spolats för sista säsongen med nuvarande system. Trots plusgrader, sol och vind håller vi bra is tack vare direktsystem med ammoniak som inte är tillåtet från 2020. Därför projekterar vi nu för att bygga en ishall med tak.

Den nya hallen som är klar om ett år möjliggör is året runt. Vi konverterar till ett miljö- och hälsosäkert kylmedel. Vi tar tillvara överskottsenergin från våra arenor.  Med solceller på det nya taket värmer vi upp Duveholmshallen.

Hallen byggs för allmänheten, skolor, nuvarande och framtida issportutövare. Hur många aktiva utövare olika föreningar kommer att ha i framtiden kan vi inte sia om. Men fler och fler vill åka skridskor samtidigt som det allt varmare klimatet försvårar isspolning vid skolor och idrottsplatser.

Att lägga golv på isen är en framtida möjlighet för att hallen ska kunna användas till andra aktiviteter och event, vilket redan görs i befintlig ishall.

Våra inomhushallar är flitigt bokade. Många föreningar konkurrerar om de mest populära tiderna. Tack vare uthyrning till externa arrangemang kan vi hålla låga hyror för våra lokala föreningar. För att möta både skolornas och idrottsföreningarnas behov ska vi även bygga nya idrottshallar vid Sandbäcksskolan, Skogsborgsskolan, de nya skolorna på Järvenområdet och på norr. 

Moderna idrottsanläggningar är en investering för folkhälsan och en satsning på barn och ungdomar för ökad trygghet och sammanhållning. Det bidrar till att Katrineholm är en attraktiv kommun där invånare trivs och känner stolthet och besökare ökar och återvänder.