Nubben är inte längre "vattenskadad"

Insändarskribenten har gjort en djupdykning av alkoholhalten i dryckerna som kommer att stå på många midsommarbord i helgen.

Insändarskribenten har gjort en djupdykning av alkoholhalten i dryckerna som kommer att stå på många midsommarbord i helgen.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Insändare2022-06-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi en mathelg och vad dricker vi till sillen i år? Hur många har upptäckt att nubben nu oftast innehåller 40 procent, efter många år av ”vattenskadat” på 38 procent?

Var har den mörka ölen tagit vägen? Trots att hälften av de man frågar gillar mörkt öl så finns det inte i butikshyllan. Och var tog lättölen vägen? När vi nu ska servera så blir det att de som kör bil får dricka något annat än öl till maten, om de som skötte inköpen glömt att leta upp alkoholfri öl. När vi går till systemet så är det nästan bara ljus lager. Och ser vi sedan på burken så står det ofta ”extra lager”. Är detta något som vi som konsumenter efterfrågat? Eller är det producenten som styr totalt våra val och struntar i vad vi konsumenter vill ha? Lager klingar väl bra i våra öron, men hur påverkar det smaken? Det är väl upp till tillverkaren att göra smakligt öl, hur de gör det kan väl vara deras sak.

Kan undra varför så många säger att de gillar mörkt öl och det inte finns i våra affärer. Och varför inte alkoholsvagt öl typ lättöl? Varför ser vissa på alkoholhalten innan de smakar på öl? I dag ser vi nästan bara max 3,5 procent i butikernas hyllor, är det vi konsumenter som sagt att vi vill ha den valfriheten. Den som vill ha alkohol kan väl ta en nubbe extra till den alkoholfria ölen som de flesta tycker smakar bra om de gillar ljust öl.

Ja, sillen har väl simmat färdigt när vi serverar den, men vad passar att dricka för dem som inte gillar sill och när ska producenterna ta mer hänsyn till sina konsumenter? Framför allt, när ska vi bli mer observanta på hur vårt urval är och det gäller ju alla varor och inte bara dricka.