"Nordströms replik är förvirrande på många sätt"

L är för ett förstatligande av skolan, det innebär inte att det bara ska finnas statliga skolor utan en blandning av fri- och kommunala skolor där staten är huvudman. Skriver Björn Wahlund, Liberalerna.

L är för ett förstatligande av skolan, det innebär inte att det bara ska finnas statliga skolor utan en blandning av fri- och kommunala skolor där staten är huvudman. Skriver Björn Wahlund, Liberalerna.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2020-08-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Rickard Nordströms insändare "Lokalpolitikerna följer lagarna" den 6 augusti.
Nordström "attackerar" vår debattartikel om behovet av detaljerad information om skolors resultat - något som är nödvändigt för att föräldrar och barn ska kunna göra skolval utifrån fakta och resultat. Resultat och uppgifter om bland annat nationella prov, betygspoäng, lärartäthet, behörig personal, elevsammansättning och annat av intresse och som så här långt sedan många år varit tillgängligt hos både SCB såväl som på Kollada.

Nordströms replik är förvirrande på många sätt. Han påstår bland annat att friskolor i aktiebolagsform inte skulle få publicera uppgifter ovan enligt lagen - ett påstående som helt saknar täckning. SCB:s beslut att sluta redovisa detaljerade uppgifter om skolresultat är inte utifrån ett önskemål från varken kommunala eller fristående skolor eller för den delen aktiebolagslagen utan SBC:s sätt att tolka svensk offentlighetslagstiftning. Det roliga i kråksången är att just friskolornas riksförbund är de som är mest upprörda över att SCB fortsättningsvis (från läsåret 2019-20) inte kommer redovisa ovan nämnda uppgifter.

Slutligen, Liberalerna är för ett förstatligande av skolan och det innebär inte att det bara ska finnas statliga skolor utan en blandning av fri- och kommunala skolor där staten är huvudman oavsett driftsform. Det fria skolvalet ska finnas kvar men resurserna till skolan ska hanteras nationellt inte kommunalt. Så Nordströms argumentation om förstatligande av skolan är för mig obegripligt.