Njut av det vi har i Sverige – bli positivt överraskad

Gunnel Malm i Julita tycker att resor inte måste gå hundra mil bort, för att vara spännande. På bilden Julita Gård.

Gunnel Malm i Julita tycker att resor inte måste gå hundra mil bort, för att vara spännande. På bilden Julita Gård.

Foto: Carina Wising

Insändare2021-02-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bara corona idag men nu skall jag berätta något annorlunda och kanske lite kul.

En av KK:s eminenta kulturjournalister hade, för ett tag sedan, en krönika med rubriken "....filmer som spelats in i Sörmland". Och det var rolig läsning tyckte jag, för det är faktiskt så att jag både sett och bott på flera av de här platserna.

Filmen om rövardottern Ronja filmas bland annat i Kalkbro utanför Björnlunda, ravinen där är känd vy för oss som varit där. 

Rasmus på Luffen har också bekanta vyer. Jag bodde i trakten när den spelades in och körde post i Blacksta by när jag tvärnitade för konstigheter på en åker. Barn, i gammaldags kläder, tog upp rovor och jag fattade noll innan filmteamet motade bort oss nyfikna. I filmen får vi se miljön inne i barnhemmet där Rasmus bodde, det är Solviks gamla skola där vi i trakten dansat gammalt i åratal.

Och till Husby Gård i Bettna flyttar jag precis när Hedebyborna spelas in på platsen. Traktens filmnördar pekar ut isdösen, där Märta blev förförd av baron Urse. Handlar´ns hus gick jag förbi varje dag med hundarna och även bron, där Märtas Erik körde ner i ån, eftersom den ligger straxt intill.

Sådana här intressanta ställen är kul att besöka, inte bara för filmintresserade, utan för att Sörmland har så väldigt mycket att erbjuda. 

Skottvångs gruva, hembygdsföreningars utställningar, vackra gods som Julita Gård och andra. Eller varför inte göra en nostalgitripp, som jag, sonen och en kompis, gjorde i somras? Åkers styckebruks Hembygdsmuseum, där en utställning fanns om sonens avlägsna släkting, Skottvångs gruva för god lunch, Skeppsta glasbruk, vilket tidigare var sonens skola. Och så kröntes allt med ett besök hos hans gamla lärare. Vi var mycket nöjda. 

Vilket styrker mig i åsikten att resor inte måste gå hundra mil bort, för att vara spännande. Njut mer av det vi har i Sverige istället och du bli positivt överraskad, jag lovar.