Nedläggning av Viadidakt – konsekvensanalys måste göras

Den styrande majoriteten i Katrineholm har bestämt sig för att säga upp avtalet med Vingåker kring Viadidakt, vår gemensamma arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnd, skriver

Den styrande majoriteten i Katrineholm har bestämt sig för att säga upp avtalet med Vingåker kring Viadidakt, vår gemensamma arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnd, skriver

Foto: Henrik Wising

Insändare2022-11-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den styrande majoriteten i Katrineholm har bestämt sig för att säga upp avtalet med Vingåker kring Viadidakt, vår gemensamma arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnd. I onsdags så togs beslutet på kommunstyrelsen med ett kort klubbslag. Från Vänsterpartiets sida så röstade vi nej till förslaget.

När förslaget presenterades tidigare av den sittande majoriteten och när vi under en gruppledarträff mellan samtliga partier diskuterade förslaget så kunde inte majoriteten presentera några som helst argument för vilka förbättringar en uppsägning av avtalet skulle leda till.

Till kommunstyrelsemötet presenterades inget underlag, ingen konsekvensanalys och ingen utredning. Frågorna som väcks blir många. Vad händer med våra medarbetare? Hur påverkar det här de som går på SFI? Hur påverkar det här de som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden? Hur ska socialnämnden som just nu väntas gå 18 miljoner back vid årsslutet och redan går på knäna klara av att ta hand om arbetsmarknadsfrågor om inte resurser skjuts till?

Att ett så stort och viktigt beslut fattas med ett så torftigt underlag och brist på analys är milt sagt oansvarigt. Med den information som fanns och det underlag som låg så kunde vi inte göra något annat än att rösta nej till förslaget.