Genom hela coronakrisen har välfärdens proffs varit på plats och gjort jobbet. Inom äldreomsorgen har alldeles för många saknat ordentlig backning från sina arbetsgivare. Och det är inte över.
Anställda vittnar fortfarande - efter flera månader av krisläge i vård och omsorg - om oro över tillgången till personlig skyddsutrustning. Mellan 20-26 maj lät Kommunal Novus ställa frågor till medlemmar som jobbar inom hemtjänst och särskilda boenden för att undersöka läget kring skyddsutrustning under coronapandemin.
Enligt undersökningen svarade 48% av medlemmar i avdelning Öst att de känner oro över tillgången till skyddsutrustning. 36% svarar att det har förekommit situationer under coronapandemin där de har arbetat utan rätt skyddsutrustning. Enligt 12% har detta hänt under den senaste veckan. Till exempel personalen på äldreboendet i Vingåker har vittnat om bristfällig tillgång till skyddsutrustning.
Vi i Kommunal har under hela krisen efterfrågat handlingskraft och påpekat bristerna i personalens arbetsmiljö. Även om vi ser att det går åt rätt håll är det helt oacceptabelt att frågan inte är löst drygt tre månader in i pandemin. Och vi kommer inte ge oss förrän alla har tillgång till adekvat skyddsutrustning.
Fler arbetsgivare måste kliva fram och ta ansvar. De ska garantera en trygg arbetsmiljö för alla som arbetar inom äldreomsorgen. Det är livsviktigt att alla medlemmar också får ta del av rutiner och handlingsplaner kring Covid-19 – detta gäller förstås också sommarvikarier. Var och en i arbetslaget har rätt att vara trygg på jobbet.
Jag vill vara tydlig med att det finns många arbetsgivare därute som gör sitt jobb. Men, det finns också alldeles för många som inte gör det. Och det är oacceptabelt att de undersköterskor, vårdbiträden och andra yrkesgrupper som just nu jobbar stenhårt för att skydda våra äldre hamnar i kläm. Krisen är långt ifrån över, i det långa loppet skyddar det oss alla att äldreomsorgsanställda har förutsättningar att skydda sig själva.