Modeord väcker irritation: "Vad är en bubblare?"

Insändare2024-07-29 09:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir irriterad när jag läser tidningsartiklar där man använder nya modeord och begrepp. I Katrineholms-Kuriren den 27 juli 2024 finns en i övrigt bra artikel (från TT) om vilken vicepresident Kamala Harris kan tänkas välja. Efter att de mest troliga namnen presenterats nämns några extranamn under rubriken bubblare. Men vad är det? 

Jag har googlat på begreppet "bubblare" utan att hitta någon förklaring som verkar passa i sammanhanget. Jag har trots allt en magisterexamen i statskunskap. Traditionella facktermer kan man som regel hitta betydelsen på om man googlar på internet. Men nya modebegrepp förklaras inte alltid där. Jag har sms-at till bekanta som inte heller vet vad bubblare är. Jag har inget emot att nya begrepp introduceras. Det hör utvecklingen till. Men de bör i så fall förklaras.

Ingemar Andersson

Svar

Detta är ett svar på insändaren "Modeord väcker irritation" i Katrineholms-Kuriren. Enligt SAOL är en bubblare en person eller företeelse som är på väg att bli känd. Ordet kan användas om något som det pratas om och är också synonymt med uppstickare och så vidare. Det är således en aktuell person eller företeelse som sticker ut på något sätt och är på väg att bli ett känt begrepp. Ordet bubblare kan också användas när det gäller ett musikstycke eller annat på väg att nå en större publik.

L.H