Minska beroendet av rysk gas

Gunnel Malm har ÄteranvÀnt en insÀndare som publicerades 2014 och konstaterar att den har blivit aktuell igen.
Bilden: Folkpartiets valaffisch 2014 inför EU-valet med texten "Nej till rysk gas. BehÄll kÀrnkraften." .

Gunnel Malm har ÄteranvÀnt en insÀndare som publicerades 2014 och konstaterar att den har blivit aktuell igen. Bilden: Folkpartiets valaffisch 2014 inför EU-valet med texten "Nej till rysk gas. BehÄll kÀrnkraften." .

Foto: Helena Landstedt / TT

InsÀndare2022-03-16 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag skojade, för nÄgra Är sedan, om att allt bestÄr och att jag lika gÀrna kunde ÄteranvÀnda mina gamla insÀndare. Faktiskt blir det mer och mer sant. Den kursiverade texten nedan publicerades i KK 2014.

Jag sitter framför teven och ser pÄ en dokumentÀr. Bilderna visar Gazproms chef. Gasen har stÀngts av, med början i Ukraina, för landet klarar inte alla höjningar av gaspriset. Och var det inte sÄ att den ryska gasen transporterades genom Ukraina, till resten av Europa, och dÄ blev det rena dominoeffekten och alla blev, mer eller mindre, utan gas. Det lÀr ha varit rÀtt kallt i flera hem den vintern. Men Gazproms chef ler rakt in i kameran och pÄpekar att i en marknadsekonomi fÄr man inga varor om man inte kan betala för sig. Punkt.

2014 gĂ„r ett svenskt parti till EU-parlamentsval under parollen "Nej till rysk gas. BehĂ„ll kĂ€rnkraften". Men hur gör vi med alla uran som importeras frĂ„n Ryssland? Klart vi ska minska beroende av rysk gas, det borde EU ha varit förutseende och gjort redan i första vĂ€ndan. Putin har, i alla lĂ€gen, visat att han inte Ă€r att lita pĂ„, sĂ„ försök istĂ€llet att minska pĂ„ allt. Annars stĂ€lls vi i samma situation igen och den hĂ€r gĂ„ngen kanske man stryper tillgĂ„ngarna pĂ„ uran. Återigen en anledning att avveckla kĂ€rnkraften. (Slut 2014)

Jag avskyr att fÄ rÀtt, i all fall i ovanstÄende frÄgor. LÀgg sen till att vi i dag stÄr inför en total invasion av ett europeiskt grannland, ett land som kanske lÀmnas som en grushög precis som Tjetjenien. I dag Àr vi fortfarande beroende av rysk gas, ocksÄ av ryska mineraler till elbilar.

Kanske kan det hÀr kriget fÄ vÀst att inse en sak, var aldrig, aldrig nÄgonsin beroende av Ryssland! Den lÀrdomen kommer kosta mÄnga liv och Àr en fruktansvÀrd insikt för oss alla. Idag hotas vÀrlden av kÀrnvapen frÄn den ryska diktatorn, sÄ ingen vet var det hÀr slutar.