Minska beroendet av rysk gas

Insändare 16 mars 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skojade, för några år sedan, om att allt består och att jag lika gärna kunde återanvända mina gamla insändare. Faktiskt blir det mer och mer sant. Den kursiverade texten nedan publicerades i KK 2014.

Jag sitter framför teven och ser på en dokumentär. Bilderna visar Gazproms chef. Gasen har stängts av, med början i Ukraina, för landet klarar inte alla höjningar av gaspriset. Och var det inte så att den ryska gasen transporterades genom Ukraina, till resten av Europa, och då blev det rena dominoeffekten och alla blev, mer eller mindre, utan gas. Det lär ha varit rätt kallt i flera hem den vintern. Men Gazproms chef ler rakt in i kameran och påpekar att i en marknadsekonomi får man inga varor om man inte kan betala för sig. Punkt.

2014 går ett svenskt parti till EU-parlamentsval under parollen "Nej till rysk gas. Behåll kärnkraften". Men hur gör vi med alla uran som importeras från Ryssland? Klart vi ska minska beroende av rysk gas, det borde EU ha varit förutseende och gjort redan i första vändan. Putin har, i alla lägen, visat att han inte är att lita på, så försök istället att minska på allt. Annars ställs vi i samma situation igen och den här gången kanske man stryper tillgångarna på uran. Återigen en anledning att avveckla kärnkraften. (Slut 2014)

Jag avskyr att få rätt, i all fall i ovanstående frågor. Lägg sen till att vi i dag står inför en total invasion av ett europeiskt grannland, ett land som kanske lämnas som en grushög precis som Tjetjenien. I dag är vi fortfarande beroende av rysk gas, också av ryska mineraler till elbilar.

Kanske kan det här kriget få väst att inse en sak, var aldrig, aldrig någonsin beroende av Ryssland! Den lärdomen kommer kosta många liv och är en fruktansvärd insikt för oss alla. Idag hotas världen av kärnvapen från den ryska diktatorn, så ingen vet var det här slutar.


 
 
 
 
 
 
Kriget i Ukraina

Estland köper Himars för två miljarder

Estland
Estland köper Himars för två miljarder

Banksy-verk intakt efter stöld i Ukraina

Konst
Banksy-verk intakt efter stöld i Ukraina
Visa fler
Ämnen du kan följa