Mindre barngrupper – mer tid för barnen!

Kristdemokraterna vill införa ett maxtak på tolv barn i småbarnsgrupperna. "Sverige behöver mindre barngrupper i förskolan, och mer tid för barnen", skriver de i insändaren.

Kristdemokraterna vill införa ett maxtak på tolv barn i småbarnsgrupperna. "Sverige behöver mindre barngrupper i förskolan, och mer tid för barnen", skriver de i insändaren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2022-03-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnomsorgens viktigaste uppgift är att ge varje barn en trygg start i livet. Föräldrar ska därför ha möjlighet att själv välja   

Många kommuner saknar tyvärr denna valfrihet. I vissa kommuner motverkas fristående alternativ av ideologiska skäl och i andra kommuner säger man upp kommunala familjedaghem, det vill säga det som tidigare kallades för dagmammor. 

Det här är ett problem. För vissa barn ger familjedaghemmen en trygghet och ett lugn som är svårt att få i förskolan, och människor ska inte lämnas maktlösa i välfärdsstaten. Vi vill därför införa en "dagmammagaranti", som gör kommunerna skyldiga att erbjuda familjedaghem för föräldrar som så önskar. 

Valfriheten för familjen är viktig. Det viktigaste är dock att det finns tid för barnen.  Tid att se, bekräfta och bry sig om barnen. 

I stora barngrupper kan relationerna bli svåra att överblicka. En känsla av otrygghet kan leda till koncentrationssvårigheter, trötthet eller nedstämdhet. Särskilt de små barnen behöver små barngrupper. 

Vi kristdemokrater har fått stöd i riksdagen för en budget som i år innebär mer pengar för att minska barngruppernas storlek. Vi vill nu gå vidare och införa maxtak på tolv barn i småbarnsgrupperna. Sverige behöver mindre barngrupper i förskolan, och mer tid för barnen.

Trygga barn är det som också lägger grunden för ett tryggt samhälle.