Mer tid för kunskap i skolan

Varenda unge ska få rätt möjligheter att lyckas i skolan. Då behöver grundskolan bli tioårig och lektionstimmarna fler, skriver Björn Wahlund (L)

Varenda unge ska få rätt möjligheter att lyckas i skolan. Då behöver grundskolan bli tioårig och lektionstimmarna fler, skriver Björn Wahlund (L)

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2021-09-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss liberaler är kunskapsskolan sättet att ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sina drömmar – även om starten i livet kan se olika ut. Inför skolstarten föreslår vi därför mer lärarledd tid i skolan och åtgärder för att öka andelen behöriga lärare. 

Under pandemin har bristerna i skolsystemet blivit smärtsamt tydliga. Långt före krisen hade skolan problem med allt ifrån låga kunskapsresultat till hög frånvaro. Bristen på tydlig lärarledd undervisning och avsaknaden av läromedel är inte heller något nytt. Varenda unge ska få rätt möjligheter att lyckas i skolan. Då behöver grundskolan bli tioårig och lektionstimmarna fler. 

Det är hög tid för en kraftsamling bakom skolan, dess lärare och elever. Det krävs reformer som kompenserar för det kunskapstapp som uppstått och motverkar den omfattande lärarbristen.

Ett sätt för att öka andelen behöriga lärare är att högskolestudenter ska kunna studera till lärare under sommaren. På tre sommarterminer ska exempelvis en matematikstudent få läsa in en lärarexamen, och på så vis bli behörig lärare redan under studietiden. 

Den svenska skolan ska upp i världstoppen igen. Vi Liberaler kommer inte ge oss förrän varenda elev får med sig tillräckliga kunskaper från grundskolan. De ska rustas med färdigheter och en tro på sin egen förmåga. För det krävs mer lärarledd undervisning, fler lektionstimmar och större andel behöriga lärare. Det finns ingen genväg till kunskap – det krävs tid i klassrummet med skickliga lärare.