Medvetna restauranger i Katrineholm inför köttskatt

Insändarskribenten propagerar för köttskatt.

Insändarskribenten propagerar för köttskatt.

Foto:

Insändare2022-07-20 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Exempelvis kött måste bli dyrare för att vi ska nå hållbarhetsmålen. Det sa Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, till DN förra veckan. I en färsk pilotstudie införde tre nederländska universitet en smart köttskatt, höjt pris på animalier och sänkt pris på växtbaserat, vilket slutade med en enorm succé: Köttkonsumtionen minskade med hela 20 procent. Miljömedvetna restauranger i Katrineholm bör göra likadant.

Radikala politiska förändringar måste till för att Sverige ska nå hållbarhetsmålen 2030, enligt Gabriel Wikström. En färsk studie från Greenpeace “Reform of the VAT rates for animal and plant products” visar hur en effektiv köttskatt kan utformas: Maximal moms på animalier i kombination med momsfri växtbaserad mat, leder både till stora klimatvinster samtidigt som den klimatsmarta växtbaserade matkassen blir billigare, vilket speciellt gynnar dem med tunn plånbok.

Kött-, mjölk- och äggkonsumtion har en mycket stark negativ påverkan på flertalet av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som exempelvis begränsad klimatpåverkan, hållbar konsumtion och produktion, ekosystem och biologisk mångfald samt hälsa och välbefinnande. Kan tre nederländska restauranger framgångsrikt införa köttskatt så kan miljömedvetna restauranger i Katrineholm också göra det.