Medarbetarna är vår viktigaste resurs

Våra medarbetare är den viktigaste resursen i vår verksamhet. skriver Anna-Lena Ramstedt Förvaltningschef Vård och omsorgsförvaltningen. Personerna på bilden har ingen koppling till insändaren.

Våra medarbetare är den viktigaste resursen i vår verksamhet. skriver Anna-Lena Ramstedt Förvaltningschef Vård och omsorgsförvaltningen. Personerna på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: TT-Bild

Insändare2021-09-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Ser rött när kommunen bränner ut sin personal" publicerad den 17 september.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm har fått hantera stora utmaningar på grund av pandemin. Personalmässigt har vi haft ungefär samma bemanning de senaste åren. Däremot omfördelas budgeten mellan de olika verksamheterna kontinuerligt utifrån de behov som finns. Det kan innebära att en verksamhet får en viss neddragning medan en annan verksamhet får utökade personalresurser. 

Under hela förra året såg vi en kraftig ökning av korttidssjukskrivningar, vilket så klart hänger ihop med pandemin. Vi påminde varandra nästan dagligen om att stanna hemma och testa sig vid minsta symptom, för att på så sätt minska smittspridningen. Det gör vi även idag. Vi har även fler föräldrar som vårdar barn i hemmet eftersom förskolan och grundskolan påminner vårdnadshavare om vikten av att hålla barn med symptom hemma. Detta sammantaget gör att det blir frånvarotoppar i vår verksamhet. Trots detta så har den totala sjukfrånvaron det första halvåret 2021, hamnat på ungefär samma nivå som innan pandemin. 

Sedan 2018 erbjuds samtliga anställda vid Katrineholms kommun en heltidstjänst – heltid som norm. Men med rätt att jobba deltid. Att kunna erbjuda en heltidsanställning är en framtidsfråga. Skolan, vården och omsorgen i Sverige behöver rekrytera hundratusentals nya medarbetare de närmaste åren, när dagens medarbetare går i pension samtidigt som befolkningen blir äldre och behovet av vård och omsorg ökar. Det är också en jämställdhetsfråga. Statistiken visar att det oftast är kvinnor som är ofrivilligt deltidsanställda, vilket i allra högsta grad gör detta till en jämställdhetsfråga. Katrineholms kommun är en stor arbetsgivare. Om man går från deltid till heltid kan det dock ibland innebära att medarbetaren behöver göra arbetstid på mer än en arbetsplats. Men det är fortfarande hos samma arbetsgivare.  

Vård- och omsorgsförvaltningen bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete där det ingår ett aktivt arbete med bland annat korttidssjukfrånvaro. Våra medarbetare är den viktigaste resursen i vår verksamhet.