Måste vi resa långt – just nu?

Insändare 28 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Knappt hann det andas om vaccinpass så började folk resa och utomlands skulle man, direkt! Pandemi? Tror allt var glömt, direkt. En äldre man skulle resa, direkt, till USA för att hälsa på sonen, ser jag på Rapport.

Och i alla affärer noterar jag den glada trängseln, direkt, för nu är vi ju vaccinerade och fria att göra vad vi vill, när vi vill och hur vi vill. Inte sant? Vaccinerade är vi, smittalet har gått ner, krogarna får ha fullt öppet och festivaler och arenor kan fyllas igen. Inte sant?

Men vänta nu....sa man inte att vaccinet skyddar mot "allvarlig sjukdom och död"? Eller hörde vi möjligen bara "vaccinet skyddar"? Tror det eftersom jag åter börjar få nära döden upplevelser överallt.

Och har jag munskydd på mig glor folk på en som man är världens tunnis.

Alltså lite covid skall folk väl tåla, inte sant? Tack, men nej tack kan jag säga, som nobbade besök av en mycket god vän härom dagen. Hon hade sällskap av sin vän som rest med flyg från Europa och det kändes inte tryggt alls.

Jag hörde också vår EU-minster Hans Dahlgren säga att "intyget är väldigt viktigt för den fria rörligheten, så våra ekonomier kan växa". Faktiskt kan jag bocka av två fel där. Fria rörligheten borde vara rätt avlägsen under pandemin.

Och växande ekonomier ger miljö- och klimatpåverkan, har vi glömt hela den biten? Också. Eller är det bara vi europeer/västerlänningar som skall roffa åt oss även i fortsättningen. Precis som vi alltid ha gjort och alltid kommer att göra. 

Vi som är världens medelpunkt. Alla i "periferin", ni vet Afrika, Indien, Kina vad rör det oss om de inte har tillgång till syrgas och vaccin bara vi har det. Utarbetad sjukvårds-personal som byter jobb? Är det någon som bryr sig?

Det var resandet som tog hem covid-19 och det är resandet som fortsätter plocka hem skiten till oss och nu mutationerna. Är det okej att belasta sjukvården. Igen? Alla andra som behöver vård? Sjukvårdspersonal som behöver semester, hänsyn någon?

Vi har i vårt land, numera, samma temperaturer på sommaren som varmare länder, solen skiner här också. Vi har helt suveräna badstränder runt hela vår kust och den är lång. Och inte har ni väl sett allt i Sverige eller Norden? Jag har det inte. Jag skulle kunna bocka av resten av mitt liv på grejor att göra nära om jag körde med en bucketlist. Alltså, måste vi verkligen resa långt, just nu? 

Klimat och miljö, har du glömt det? Vad vi gör nu kommer visa vad vi lämnar över, strunta att res långt alltså, med flyg mest. Inte juste alls. 

Tänk på det så kan du svara de unga att du gjorde allt du kunde för att bespara dem katastrofen av en skövlad  värld och ett skenande klimat. Det borde kännas bra, inte sant?

Läs mer!

Nytt lyft för flygtrafiken

Flyg
Nytt lyft för flygtrafiken

Lurad på 300 000 – kvinna utsatt för romansbedrägeri

Lurad på 300 000 – kvinna utsatt för romansbedrägeri
Visa fler
Ämnen du kan följa