"Måste vara genus du egentligen menar"

All den betydelse som vi tillskriver kön kan vi bara se genom våra socialt påverkade ögon, skriver Jonathan Törnstrand i ett svar till insändarskribenten. (Arkivbild).

All den betydelse som vi tillskriver kön kan vi bara se genom våra socialt påverkade ögon, skriver Jonathan Törnstrand i ett svar till insändarskribenten. (Arkivbild).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Insändare2025-02-26 13:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Jonathan Törnstrands krönika: Fira abortsegern, sluta bråka om transpersoner

Håller med dig om att det är bra att vi i Sverige har rätt att få aborter och att det skrivs in i grundlagen, att vi som kvinnor har rätten till vår egen kropp. Men det som fick mig att fundera var att du skriver att kön inte är någonting vi föds med, utan är en roll vi blir påtvingade. 

Människan föds med ett kön (förutom att det i Sverige föds cirka 10 barn/år som måste utredas för att få sin könstillhörighet) som antingen är kvinnligt eller manligt och som baseras på biologiska, fysiologiska och anatomiska skillnader hos sexuellt reproducerande organismer. Det är relaterat till kromosomer, gener, hormonnivåer och reproduktionsorgan. Rent biologiskt så är det individer som producerar stora könsceller honor och de som producerar små könsceller hanar. Det innebär, oavsett orden ”den gravida”, att den med enbart könet kvinna kan bära och föda ett barn.

Det måste vara genus du egentligen menar när du skriver kön. Genus avser egenskaper hos kvinnor, män, flickor och pojkar som är socialt konstruerade. Detta inkluderar normer, beteenden och roller förknippade med att vara kvinna, man, tjej eller pojke, samt relationer till varandra. Som en social konstruktion varierar kön från samhälle till samhälle och kan förändras över tid. I svensk lag är det ett brott om någon utsätter mig för våld eller diskriminering på grund av min sexuella läggning eller könsidentitet, så vi har kommit långt i Sverige. Men du föds och får alltid ett kön. 

Jonathan Törnstrand svarar direkt:

Självklart föds alla med en viss biologi, men det är att göra det lite väl enkelt för sig att bara dela upp det i människor som producerar små och stora könsceller, vilket skribenten också verkar förstå. Det finns stora skillnader inom de grupper vi har valt att kalla för kvinnor och män. 

Men det viktiga är att vi bara kan förstå biologi genom vår sociala kontext. All den betydelse som vi tillskriver kön kan vi bara se genom våra socialt påverkade ögon. Kön är någonting vi skapar genom våra handlingar, det blir till genom att vi benämner det och agerar ut det.

Vill man fördjupa sig i ämnet kan jag rekommendera lite läsning. Jag kan inte gå i god för varenda stavelse, men det sägs vissa intressanta saker:

Det andra könet, Simone De Beauvoir

Sexualitetens historia, Michel Foucault

Genustrubbel, Judith Butler