I den senaste tidens diskussion om mäns dödliga våld mot kvinnor har även de ungas partnerrelationer uppmärksammats. Våld existerar inte i ett vakuum där endast vuxna berörs. Våld uppstår inte genom magi när personer fyller 18 år. Det förekommer betydligt tidigare än så och det krävs mer resurser och fler insatser när det gäller att arbeta förebyggande för att motverka våld i nära relation – redan från tidig ålder.
Historiskt sett har all uppmärksamhet legat på att skydda och stötta våldsutsatta kvinnor. Vi ser behov av att flytta perspektivet till att lägga ansvaret på förövarna. Det är förövarna som utövar våld och fokus för att förhindra detta måste därför ligga på dem.
Att sätta fokus på män som utövar våld uppmärksammar också mäns våld i stort. Den största delen av mäns våld drabbar pojkar och män. Att ha upplevt våld som barn samt konfliktfyllda och våldsamma kamratrelationer som ung, är riskfaktorer för att utöva våld mot en partner.
Enligt BRÅ har var femte tjej (16–24 år) utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld av en partner i en kärleksrelation.
Samhället har ett ansvar att strukturellt motverka mäns våld mot kvinnor. Men det preventiva arbetet mot våld inbegriper också ett vuxenansvar. Vi behöver engagera oss i våra ungdomars liv, intressen, känslor och relationer. Vi behöver också ta ansvar för de miljöer där ungdomar vistas, för att dessa ska vara trygga.
Säg ifrån när du hör sexistiska skämt – mäns våld mot kvinnor börjar med stereotypa föreställningar om kön och objektifiering av kvinnor. Våga prata med unga om sex, samtycke, relationer och respektfullt beteende. Ställ krav på din arbetsplats eller på dina barns skola, om att jämställdhetspolicys och riktlinjer för att hantera våld faktiskt efterföljs.
Hör av dig! Oavsett om du är utsatt, använder våld eller är anhörig så finns hjälp att få. Tillsammans kan vi skapa en tryggare framtid fri från våld i Katrineholm och Vingåker!